ДОДИК: Формирање обавјештајне службе у ОС БиХ нови удар на Српску

0

Нови удар на институције Републике Српске. Тако је захтјев за формирање обавјештајне службе у оквиру Оружаних снага БиХ, оцијенио предсједник Републике Милорад Додик. Још је, каже, погубније то што захтјев долази од кадра Савеза за промјене.

Зашто се Министарство одбране уплиће у рад постојећих полицијских агенција није јасно. Оно што је познато јесте да иницијатива, већ други пут, стиже од помоћника министра за обавјештајно – безбједносне послове, Маринка Шиљеговића.

СДС, као губитник избора, наставља најгори однос према Републици Српској, упозорио је предсједник Додик, коментаришући приједлог кадра Савеза за промјене да у оквиру Оружаних снага буде формирана обавјештајна служба, која би се бавила праћењем цивила, а све, наводно, под плаштом повећаних безбједносних изазова.

– То су ствари које нису потребне Републици Српској и немогуће је дозволити да се овако понашају, јер је за безбједност Српске одговорна њена власт. Увођење нове надлежности у Оружане снаге БиХ представља директно угрожавање безбједности Републике Српске, истакао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Сличан покушај био је и 2011. године, али тада такве измјене закона нису прихваћене. Душанка Мајкић, члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ каже да надлежности покушавају да прошире са само једним циљем.

– Да добију нову надлежност којом би се изашло из круга касарне и уплитало у рад полицијских агенција као што је Обавјештајна агенција која има потписан Споразум са Министарством одбране и нема никакве потребе да Министарство ради тај додатни посао, нагласила је Душанка Мајкић, члан Заједничке комисије за одбрану и сигурност БиХ.

Подсјећамо, садашњи Закон о одбрани предвиђа да војно-обавјештајна служба има надлежност само унутар војних локација. Иако супротно интересима Српске, поставља се питање да ли је проширивање надлежности оправдање за велики број људи који немају довољно посла.

И да ли то може бити довољан разлог да се директно угрози безбједност Републике Српске. На ово и друга питања одбио је дан нам одговори Борис Јеринић, који је замјеник министра одбране у Савјету министара БиХ.

РТРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*