Додик: Једног дана ће Република Српска бити самостална држава

0

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће Република Српска „једног дана бити држава“, која ће одлучивати самостално и без тутора.

„Неки сматрају да је то само лоше исказан став, али ја верујем у то. Да ли ћу то доживети, не знам, али сигуран сам да ће то бити због љубави овог народа према Српској“, рекао је Додик у свом обраћању у Дугој Њиви код Модриче, поводом 25 година од пробоја коридора у Посавини.

Додик је рекао да Република Српска не може бити ни под чијим туторством, поготово не Сарајева, и додао да насртаји на РС нису престали од њеног настанка, али да су „најтежи они који долазе од наших људи (представника опозиционог Савеза за промене) у заједничким институцијама“.Он је казао да је Босна и Херцеговина прихватљива „само у оној мери колико то мора“, и да Република Српска не да и не жели да јој неко намеће БиХ.

Он је поновио да РС не жели у НАТО, јер Србија није чланица тог војног савеза, и нагласио да ће РС ићи тамо где иде Србија.

Председник РС истакао је и добру сарадњу РС са Русијом на свим пољима.
Додик је рекао да Србима нема опстанка на овим просторима без постојања Републике Српске, и да су то знали и они из Бањалуке, Бијељине и Книна, који су се 1992. године сусрели приликом пробоја коридора у Посавини.

„Зато су они били спремни да гину, и зато ми морамо да истрпимо неке ствари“, рекао је председник РС.
Председник Борачке организације РС (БОРС) Миломир Савчић рекао је да је
акција „Коридор ’92“ била прва победа за Републику Српску, истичући да је та операција имала огроман значај, јер је успостављена чврста физичка веза између делова Републике Српске.

Према његовим речима, пробој коридора обезбедио је да сви делови РС, а посебно западни, могу рачунати на непрекидно снадбевање, не само ратним материјалом, него свим оним што је било потребно за живот.

Савчић је навео да је управо због тога, као и због умирања бањалучких беба 1992. године услед недостатка кисеоника у болници, ова операција била изнуђена.

Курир, Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*