Додик: Једва сам одолео искушењу да не дам налог да ухапсе шефицу из ОХР Маријану Берец

0

 „ЦЕЛУ НОЋ ЈЕ ПРОВЕЛА У СКУПШТИНИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И ПОДРЖАВАЛА ОПОЗИЦИЈУ”

„Може ОХР мислити шта хоће, ми смо војно неутрални. Нас нико неће гурати у НАТО и неке друге организације без Србије, је л` јасно, јасно. Тачка, тачка, енде, готово”, рекао је Милорад ДОДИК у Модричи, коментаришући став ОХР-а да Република Српска није имала право да изгласа Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске
„Тај ОХР нема шта да ради па они мисле да немамо право. По чему ми то немамо? Ајде да видимо шта ће урадити, да неће можда укинути ту одлуку или нешто друго. Донећемо одмах следећу. Да неће можда применити `бонска овлашћења`, ко ће га више поштовати са овим злоупотребама које је учинио до сада? Ко ће то више радити? То је невероватно”
ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ОХР може мислити шта хоће, али да је Република Српска војно неутрална, те да овај народ мора да се ослободи странаца.
Додик је рекао новинарима у Модричи да је протекле ноћи шеф Регионалне канцеларије ОХР-а у Бањалуци (Маријана Берец) целу ноћ била у Скупштини подржавајући опозицију.

„У једном тренутку веома тешко сам одолео искушењу да не дам налог да је ухапсе. Она тамо подстиче оне из опозиције да руше парламент и остале институције. Дође овде у нашу земљу и она то ради, дође овде у Бањалуку где ми имамо парламент и она то ради. Замислите ви ту дрскост, доста више тих странаца”, истакао је Додик.
Према његовим речима, овај народ се мора ослободити странаца.

„Може ОХР мислити шта хоће, ми смо војно неутрални. Нас нико неће гурати у НАТО и неке друге организације без Србије, је л` јасно, јасно. Тачка, тачка, енде, готово”, рекао је Додик, коментаришући став ОХР-а да Република Српска није имала право да изгласа Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске.
Председник Републике Српске је нагласио да је “доста више те приче”.

„Зашто они нама увек овде држе предавање, зашто Република Српска нема право да изнесе свој став о томе? Ко ће мени рећи шта смем, шта не смем овде?”, упитао је Додик.
Он је навео да је Република Српска рекла да сматра да треба да остане војно неутрална.

„Разговори које ће БиХ имати о томе на неком нивоу и са неким удружењем, као што је, рецимо, НАТО, подразумевају да људи из Републике Српске уважавају овај став. То шта ови мисле у Федерацији, наравно да они навијају за НАТО. НАТО је бомбардовао Србе овде да би био на страни муслимана”, нагласио је Додик.

Он је истакао да је Резолуција обавезна за све, па и за потпредседника Републике Српске Рамиза Салкића, истичући да је то парламентарна одлука, одлука већине.

„Тај ОХР нема шта да ради па они мисле да немамо право. По чему ми то немамо? Ајде да видимо шта ће урадити, да неће можда укинути ту одлуку или нешто друго. Донећемо одмах следећу. Да неће можда применити `бонска овлашћења`, ко ће га више поштовати са овим злоупотребама које је учинио до сада? Ко ће то више радити? То је невероватно”, нагласио је Додик.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко, коментаришући усвајање Резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске, рекао је да је спољна политика у искључивој надлежности институција БиХ.

Потпредседник Републике Српске Рамиз Салкић оценио је да Резолуција о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Република Српска представља још један у низу директних удара на уставноправни поредак БиХ.

Додик је изјавио да опозиција у Народној скупштини Српске не мора ни долазити на седнице, јер парламент успешно ради и постоји већина која доноси одлуке и законе у складу са прописима.

„Они (опозиција) су сами себе распустили, што се њих тиче, не морају ни долазити, како год хоће”, рекао је Додик новинарима у Модричи одговарајући на питање како коментарише позив који му је упутио лидер СДС-а Вукота Говедарица да распусти републички парламент.

Додик каже да је опозиција научила да им неко други ради посао и да зато тражи од њега да распусти скупштину.

„Молим ове из СДС-а да не мењају Говедарицу, он је најбољи лидер за пропаст СДС-а. Ја ћу се успротивити ако покушају да га смене”, додао је Додик.

Додик је подсетио да су прије извесног времена о потреби војне неутралности Српске, о томе да не треба да се сврстава у НАТО, говорили и Вукота Говедарица, Младен Иванић, Младен Босић и други политичари из опозиције, али да је разлика у томе што је сада донесен акт којим се Српска јасно опредељује.

Предсједник Српске је оцијенио да тај акт, вероватно, смета Босићу зато што зна да ће бити веома тешко да се издајничка политика СДС-а настави, јер ће морати додатно да објашњавају зашто су одбили акт Народне скупштине.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*