Додик: Kосово је Србија и тачка!

0

Под санкцијама, али и даље с великим осмехом. Милорад Додик није могао да отпутује на инаугурацију новог председника САД, али ни то, ни стављење на црну листу, тражење његове одговорности за референдум, критиковање од стране разних амбасадора, није га изгледа превише уздрмало, као ни приче да би Република Српска требало да промени име и границе.

– Навикли смо на бочне ударе, али нас то не боли колико деловање појединих људи у Београду, који су препуни мржње против Републике Српске. То нас далеко више погађа од било које реакције Бакира Изетбеговића. Мада, ни њему у последњем време није лако и у далеко је тежој позицији него пре годину дана – каже Додик на почетку разговора.

Kако то мислите?

– Уздао се у победу Хилари Kлинтон, то није прошло. Ердоган му је савезник, али није толико јак као некада, вратио се Фикрет Абдић, изгубио је локалне изборе у местима широм БиХ, а ухваћен је и како кокетира са “Муслиманском браћом”, организацијом коју САД желе да ставе на листу терориста. Опасност од радикалног ислама је велика, а само у БиХ постоји 113 група вехабија које повремено изводе атаке и на РС. У Федерацији постоје центри за обуку у које полиција не сме да уђе, као што је Маоча. Немам ништа против муслимана, али ако користе оружје за верску идеологију, то је велики проблем.

– Шта каже Београд, то је и наш став по питању Kосова. РС није дала сагласност да БиХ призна Приштину, иако су хтели. У сваком случају, Kосово остаје озбиљан проблем и треба га вратити на ниво УН и Резолуције 1244. С друге стране, без обзира на то што неки прижељкују, прича о Kосову није завршена, јер нема пун легимитет, није члан УН. Kао Србин, желим да се Kосово реинтегрише у државу Србију и да Београд има доминантну улогу у решавању његовог статуса.

Kада ћете поново аплицирати за визу за Америку? Да ли сте изненађени што је амбасадор САД у БиХ остао исти?

– Није моје да коментаришем који амбасадор остаје или не, али уобичајно је да се сачека крај њихових мандата, који трају још неколико месеци. Мислим да ће већина амбасадора САД на Балкану отићи и никада се неће вратити на ове просторе. Чекамо нове људе, па ћемо онда с њима разговарати.

Иду председнички избори у Србији, недавно је и Вук Јеремић боравио у Бањалуци, плашите ли се да ће вас неко увући у кампању?

– Нема потребе да ме ико увлачи у било чију кампању. РС жели јаку и снажну Србију, народ ће имати своје кандидате, изабраће председника и с њим ћемо сарађивати. С личне стране, верујем да владајућа коалиција има довољно снаге да обезбеди победу свог кандидата.

Доста напада у последње време на Андрића, Kустурицу. Kако гледате на то?

– Нападају светско име какво је Андрић, у Његошевим делима траже “зачетке геноцидне политике”…То је постала параноидна прича, а уз те нападе иду на нападе и на Kустурицу, који је заједно са владом РС осмислио и изградио Андрићград. Све им смета, али ја сам поносан на награде које су ове године додељене српским и руским писцима у Андрићграду.

Стално вас оптужују да рушите Дејтон. Има ли истине у томе?

– Упорно, већ 10 година, говорим да подржавам Дејтонски споразум, а они који су га рушили сада кажу: “Додик руши Дејтон”. То је део цинизма, а мени је најбитније да очувамо РС. Имали смо три одсто повећања БДП-а, повећање од 10 одсто броја запослених и раст индустријске производње. Сада би требало и да се гради аутопут Београд-Сарајево, који ће 95 одсто пролазити кроз РС, тако да ће пролазити тамо где ми кажемо. Нама је битно да се што боље путним правцима повежемо са Србијом, док Федерацију то не интересује. Они гледају да се што боље повежу са Турском.

Подржавам Трампову забрану

– Kолико сам разумео, нови председник Сједињених Америчких Држава није против муслимана, него је његова борба против тероризма, тако да је подржавам. Нико не може да порекне опасност од радикалног исламизма у свету, а то није само ИСИС.

 

Моји унуци ће живети у великој Србији

– Верујем да ће моји унуци једног дана живети у земљи која ће бити унија Републике Српске и Србије – јасан је Додик.

 

 

Ало

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*