Додик: Лавров у јуну долази на постављање темеља руско-српског верског и културног центра

0

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик позвао је данас министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова да у јуну посети Бањалуку када буду постављани темељи руско-српског верског и културног центра.

Додик је рекао новинарима у Београду да је током данашњег и јучерашњег сусрета са Лавровом било речи о изградњи тог центра у Бањалуци.

„Позвао сам Лаврова да буде наш гост у јуну, а он је рекао да ће настојати да дође“.

Председник Српске је подсетио да је изградња центра била тема разговора и када је боравио у посети Москви.

„Обавестио сам Лаврова да ћемо у јуну, како то одреди Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем, положити камен темељац за руско-српски верски и културни центар за шта је већ одређена локација у центру града“, рекао је Додик.

Центар требало би да буде изграђен у бањалучком насељу Алеја центар.

Простираће се на 6.500 метара квадратних, а осим цркве, биће изграђени и други објекти у којима ће бити промовисана руска култура.

Градња овог центра требало би да почне на стогодишњицу од страдања руске царске породице Романов.

Председник Републике предочио је шефу руске дипломатије колико за РС важно да се очува Дејтонски мировни споразум, као документ на коме једино може да опстане БиХ.

Додик је навео да је импресивно колико Лавров познаје све детаље везане за Дејтон.

„И они и ми смо свесни да је тај докуменат значајно оскрнављен, а у многим одлукама о томе није учествовао представник Русије, који је изузимао мишљење, што су остали у БиХ тада сматрали да је јерес“, рекао је Додик новинарима из Српске у Београду.

Он је истакао да је у том погледу обавестио Лаврова да је потребно очувати тај документ и Устав БиХ.

Нагласио је да је Српска трајно захвална Русији за присуство у Нафтној индустрији Српске, привреди и пројектима културе и најавио да ће интензивни контакти бити настављени.

„У сваком случају, ми ћемо наставити наше разговоре у овој години. Ја ћу у мају присуствовати Данима Републике Српске у Санкт Петербургу, крајем маја је економски форум у Санкт Петербургу који је под покровитељством председника Русије Владимира Путина и ја верујем да ћемо имати прилику да се до краја године сретнемо још на највишем нивоу и да разговарамо о нашој сарадњи“, закључио је председник Српске.

Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*