Додик: Ми нисмо босански Срби, ми смо Срби

0

Текст Декларације биће пред скупштинама Србије и Српске у новембру, а у њему ће бити истакнута права на употребу српског језика и ћириличног писма, изучавање и неговање српске културе, изучавање српске историје и неговање слободарских традиција, очување културног наслеђа и националне географије и информисање на српском језику

ДЕКЛАРАЦИЈА о опстанку српске нације биће представљена у парламентима Србије и Републике Српске у новембру, а почетком новембра биће одржана и прва заједничка седница влада Србије и РС, рекли су данас званичници Београда и Бањалуке на конференцији за новинаре у Београду.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да ће заједничка седница две владе бити одржана почетком новембра, оценивши да је то доказ континуитета политике садашње Владе Србије с претходном.

Председник Србије Александар Вучић је рекао да је формиран тим који ће радити на писању декларације чији ће циљ бити промовисање и заштита права везаних за очување идентитета српског народа.

Декларација ће, истакао је Вучић, бити у складу са међународним правом и Дејтонским споразумом.

„Србија поштује територијални интегритет БиХ, али не желимо да нам неко замера што се поносимо што припадамо истом роду. То је наше право, у складу са свим међународним правним актима и Дејтонским споразумом, правом да поштујемо и чувамо наш идентитет“, рекао је Вучић.

У декларацији ће бити истакнута права на употребу српског језика и ћириличног писма, изучавање и неговање српске културе, изучавање српске историје и неговање слободарских традиција, очување културног наслеђа и националне географије и информисање на српском језику.

Вучић је додао да ће после завршетка декларације бити донет акциони план који ће дефинисати конкретне мере, а затим ће бити одређен и буџетски фонд за реализовање тих циљева.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се очекује да текст декларације буде представљен на седницама Народне скупштине Србије и Народне скупштине Републике Српске у новембру.

„Мени је важно и оно што нас боли је да се обрачунамо са стереотипом да смо ми босански Срби. Ми смо једноставно Срби и желимо да се том декларацијом осврнемо на ту чињеницу“, рекао је Додик.

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*