ДОДИК: Ми Срби верујемо да је правда могућа, али нема правде тамо где је злочинац дели

0

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је на манифестацији обиљежавања Дана сећања на убијене и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији „Олуја“, да је „Олуја“ била акција етничког чишћења Срба.

– Тражим увијек у себи снагу да разумијем оно што се десило српском народу који је страдао, не само у „Олуји“ већ и кроз читаву историју – рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да нема разлике између државног пројекта НДХ и усташке политике геноцида, и етничког чишћење 1995. године, и поручио да Срби у овом вијеку морају искористити шансу у погледу свог територијалног и политичког јединства.

Додик је рекао да су усташе и НДХ, кроз свој државни пројекат, убијала Србе, формирали логор за дјецу у којој су убијана и прекрштана.

– Етничко чишћење 1995. године десило се уз одобрење Запада и НАТО – рекао је Додик, додајући да је „Олуја“ злочиначки подухват проведен с циљем уништења Срба, за који нико није одговарао.

Предсједник Српске је истакао да је српско страдање у „Олуји“ било олујно, читаве породице су нестале, страдале су жене, дјеце и цивили, а правде још увијек нема.

– Ми Срби вјерујемо да је правда могућа, али нема правде тамо гдје је злочинац дијели – нагласио је он.

Додик је захвалио Вучићу на иницијативи за обиљежавање српског страдања у „Олују“ и Србији за заштиту и пружено уточиште свим прогнаним Србима.

– Данас ми гледамо у Србију. Срби могу да кажу да имају двије ствари – јаку и моћну Србију и Републику Српску која оличава слободу српског народа. Ми смо, не само кроз „Олују“, научили да имамо слободу тамо гдје имамо државу – рекао је Додик.

Председник Српске је нагласио да српски народ жели мир и слободу, да воли Србију и Српску и има вољу да их јача и брани.

– Сигуран сам да ће Срби наћи снагу за државно уједињење у овом вијеку. Ми волимо Србију, доживљавамо је својом земљом, ми видимо Републику Српску и Србију као јединствен простор и вјерујем да на то имамо право – истакао је Додик.

РТРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*