Додик: Ми у РС смо навикли на притиске, без њих не знам да ли би умели да живимо!

0

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изразио је захвалност премијеру Србије Александру Вучићу због доследности државне политике Србије да се не меша у унутрашње ствари РС, да подржава Дејтонски споразум и територијални интегритет БиХ.

„Није га (предстојећи референдум о Дану РС) ни оспорио, ни подржао. Мислим да је то доследно од Вучића, рекао је да се неће мешати у унутрашње ствари РС, и то је знак немешања. Очекивао сам да се на састанку државног врха чује аргумента, а то се није десило”, рекао је Додик у интервјуу за данашњи београдски Курир.

Он је оценио важним то што су релевантни политички чиниоци у РС, после става државног врха Србије о немешању, рекли “Да, идемо на референдум”.

Додик је објаснио да у одлуци о референдуму нема „ни трунке ината”, већ „постоји веома јасна и видљива одговорност у настојању да се чује мишљење народа по питању Дана републике”.

Говорећи о спекулацијама да ће бити притисака из Србије да РС одустане од референдума, Додик је казао да неће бити притисака, да је Србија све рекла и да нема потребе да ико притиска РС.

„А ми у РС навикли смо на притиске, не можемо да живимо без њих”, наводи он и оцењује да ће 26. септембар, дан после референдума, изгледати „дивно”, јер ће народ у РС осетити „велико достојанство” које му је враћено.

Референдум о Дану РС је заказан за 25. септембар. Председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић нису подржали најављени референдум у РС, али, како је у четвртак саопштено, „ни на који начин нису желели да утичу на промену политичких ставова” поводом његовог одржавања.

Бета/Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*