Dodik: NATO se meša u unutrašnje stvari BiH, Srpska će se o njemu izjasniti na referendumu

0

OCENIO DA SE „STVARI SVE VIŠE ZAOŠTRAVAJU“ I DA INCKO SAMO PODRŽAVA MUSLIMANE

NATO štab u Sarajevu pozdravio je odluku Ustavnog suda BiH o odbacivanju apelacije Pravobranilaštva Republike Srpske o vojnoj imovini, uz napomenu da ona nije dovoljna za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP). Iz NATO štaba podsećaju da knjiženje 57 perspektivnih nepokretnih vojnih lokacija kao vlasništva BiH ostaje jedini uslov za aktiviranje MAP-a za BiH

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je da je NATO politička organizacija koja se meša u unutrašnje stvari BiH i dodao da se u Srpskoj sve više razmišlja o tome da se narod što skorije izjasni da li je za ulazak u NATO, kako bi se „ta priča završila“ što se tiče Republike Srpske.

Govoreći o odluci Ustavnog suda BiH da odbaci apelaciju Pravobranilaštva Srpske kada je reč o vojnoj imovini, te činjenici da je NATO štab u Sarajevu pozdravio tu odluku, Dodik je napomenuo da je na delu otimanje teritorije i imovine Srpske, te nastavak zloupotrebe pravosudnog sistema, zbog čega Republika mora zaštititi svoja prava i interese.

„Ovo je veoma ozbiljna stvar, deo je kontinuiteta udara na Republiku Srpsku, koju hoće da razvlaste od njene teritorije i imovine i u tom pogledu vidljiva je nit nastavka zloupotrebe pravosudnog sistema“, rekao je Dodik.

On je naglasio da iza toga stoje predstavnici međunarodne zajednice, predvođeni Kancelarijom visokog predstavnika (OHR), a da se u sve umešao i NATO posredstvom svoje komande u BiH.

„NATO je politička organizacija i vidljivo je mešanje u unutrašnje stvari, i zato mi u Republici Srpskoj sve više razmišljamo o tome da već sada se odlučimo putem izjašnjavanja naroda o tome šta misli o NATO, kako bi se ta priča i na unutrašnjem planu, što se tiče Srpske, završila“, naveo je Dodik, napomenuvši da u Srpskoj postoji konsenzus u vezi sa NATO, ali da ga „neki skriveno ruše“.

Ocenio je da se NATO odnosom prema ovoj odluci Ustavnog suda BiH definitivno svrstao na jednu stranu, a ta strana nije Republika Srpska, koja nema nikakvu obavezu da prati NATO u tom pogledu.

Što se tiče ponašanja pravosudnih institucija na nivou BiH, kaže Dodik, koliko god oni likovali u ovom vremenu, moraju da znaju da time samo zabijaju klin u kovčeg BiH:

„Preko ovoga se sigurno neće proći, ovo je otimačina i razbojništvo najvećeg nivoa, ignorisanje međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma“.

Naglasio je da ni visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, „koji se oglašava samo kada treba podržati muslimane“, definitivno ne može biti sagovornik na pitanjima u BiH.

„U tom pogledu mislim da se stvari sve više zaoštravaju i Srpska mora da zauzme svoju poziciju, a ona mora da bude apsolutna zaštita naših prava i interesa“, poručio je predsednik Srpske.

NATO štab u Sarajevu pozdravio je odluku Ustavnog suda BiH o odbacivanju apelacije Pravobranilaštva Republike Srpske o vojnoj imovini, uz napomenu da ona nije dovoljna za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP). Iz NATO štaba podsećaju da knjiženje 57 perspektivnih nepokretnih vojnih lokacija kao vlasništva BiH ostaje jedini uslov za aktiviranje MAP-a za BiH.

Srna

POSTAVI ODGOVOR

*