Додик: „Не постоји босански језик“

0

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да „босански језик не постоји“ и да „бошњачки народ не може наметати тај језик свима у БиХ, јер је то мајоризација која се неће дозволити“.

„Јесте несрећно уписан у Дејтонски споразум. То је неко очигледно неко урадио из калкулације. Али, у БиХ може да постоји само нешто што се овде може договорити“, рекао је председник Српске, наводећи да је апсолутно неприхватљиво да Савјет министара БиХ разматра информацију о кршењу уставног права Бошњака на слободно коришћење и употребу босанског језика у Републици Српској.

Додик је поновио да је неопходно усвојити закон о Уставном суду БиХ, јер је то кључно за будућност Републике Српске:

„Регулисање надлежности, начина одлучивања и састава Уставног суда БиХ је кључно питање овог времена. То је питање наше будућности и питање да ли Републике Српске има за пет-десет година.“

Навео је да се морају укинути додатне надлежности те правосудне институције и додао да је са ХДЗ разговарао о закону о Уставном суду БиХ, на основу ранијег предлога свих политичких партија из Републике Српске, а да се сугестије ХДЗ односе на начин избора судија из Федерације БиХ.

Додик тврди да има начина да се и против противљења СДА настави политичка борба за усвајање тог закона, уколико би за то постојала сагласност свих странака из Републике Српске:

„Начин да се то уради јесте да сва питања која су од нашег интереса буду доминантна… Али, с конвертитима из Републике Српске не може се ништа урадити. Ипак, усвајање тог закона требало условити (не)одлучивањем по свим другим питањима.“

 

 

 

Искра

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*