Додик: Обавестићу Вучића о припреми референдума

0

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће у Београду премијера Александра Вучића упознати о активностима на припремама референдума о Дану Републике у РС који ће бити одржан 25. септембра.

Милорад Додик је рекао да је од раније познат став власти Србије, те да нема потребе заузимати нове ставове.

Додик је, у интервјуу за Ал џазиру, поновио да циљ референдума није изјашњавање о статусу или отцепљењу Српске, већ да се грађани на њему изјасне да ли су за то да се 9. јануар обележава као Дан Републике у РС.

Након референдума власти могу да спроведу одлуку Уставног суда БиХ, нагласио је Додик.

„Ми ћемо на тај референдум изаћи и то је оно што сам рекао амбасадорима и њихова дискусија је била усмерена ка томе да се виде неке могућности евентуалног одустајања и на који начин водити неки дијалог“, рекао је Додик уочи посете Београду.

Додик је објаснио да је у РС схваћено да члан Закона о празницима Српске треба прилагодити, па је одлучено да први корак буде управо референдум.

Каснијим корацима у изменама закона ће, каже, бити искључена могућност да они који не желе да славе Дан Републике то и не чине, јер је то била и основна интенција саме одлуке Уставног суда.

„Прилагођавање је везано за жалбу Бошњака, како је то у суштини суд и рекао, и њиховом неприхватању да обележавају тај празник. То је нешто што смо разумели и не видимо разлог зашто је неко скочио на ту причу око референдума“, навео је председник РС.

Наглашава да је саопштио амбасадорима западних земаља и Делегацији ЕУ у БиХ да нема одустајања од референдума и да им је појаснио да Уставни суд БиХ својом одлуком није укинуо Дан Републике.

На питање да појасни процедуру измене Закона о празницима Републике Српске, Додик је рекао да је наведено у процесу спровођења одлуке Уставног суда БиХ да ће се приступити изменама Закона о празницима РС, односно у делу који се односи на члан који регулише обавезу обележавања Дана Републике.

Истакао је да у Српској постоји сагласност о томе да, уколико Бошњаци не желе да славе 9. јануар као Дан Републике, то и не морају, као што, како је рекао, ни Срби не обележавају 1. март, Дан независности БиХ.

Додик сматра да власти РС то не виде као било какав проблем и додао да је јасно да 9. јануар као Дан Републике Српске неће бити мењан.

Председник Српске је навео да је референдум потребан како би се анкетирала воља народа, јер, како каже, странци често покушавају да наметну причу да се ради о одлукама неодговорних политичких елита и да власти не раде у интересу народа.

„Сада је прилика да се види воља народа и ми ћемо поштовати сваку одлуку народа, без обзира да ли се радило о томе да се слави 9. јануар као Дан Републике или не“, тврди Додик.

Указао је и да нема великих очекивања од седнице Уставног суда БиХ 17. септембра на којој ће се расправљати о захтеву Народне скупштине Републике Српске о томе да се преиспита одлука Уставног суда о 9. јануару.

Према његовима речима, Уставни суд БиХ је показао да је политичко тело и да се на њега врше политички утицаји.

Три странца у том телу, поновио је, који треба да представљају вољу међународне заједнице, представљају вољу актуелног председавајућег Председништва БиХ Бакира Изетбеговића.

„Тако да очекујем да ће наставити са трендом доношења политичких одлука на штету Српске. Ништа друго не очекујем“, закључио је Додик.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*