ДОДИК: Очигледно је да постоји смишљен и договорен покушај да се направи „врућа јесен“ у Српској

0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упозорио је данас да је очигледно да постоји смишљен и договорен покушај да се направи „врућа јесен“ у Српској, тако да није за чуђење да неки из СДС-а говоре о употреби насиља, поручивши да ће власти Српске учинити све да улице и градови Републике Српске остану мирни као што су били и до сада.

„Њихова идеја о насиљу на улицама није нова. Наравно, то смо могли да видимо и прошле година када су покушали да организују митинг, који је требало да се претвори у нереде“, рекао је Додик Срни реагујући на став посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић да је, уколико се неко одлучи за немире, и то начин рушења ненародне власти.

Он је поручио да је власт у Републици Српској веома стабилна и да зна шта треба чинити да и остане стабилна.

„Према томе, упућујем их на изборе, на припрему кампање, упућујем их на потребу да створимо атмосферу у којој ће народ одлучити на који начин и с ким ће ићи даље кроз власт“, рекао је Додик.

Додик је напоменуо да су избори за годину дана и да то није дуго вријеме.

„У сваком случају, њихова журба говори о томе да постоји неки план. Ми знамо да је овдје у БиХ дошла екипа која је путем Сорошевих разних организација радила у Македонији на рушењу Николе Груевског и имају нека искуства у том погледу, у организовању уличног и неког другог насиља које је спроведено прије свега у Македонији“, указао је Додик.

Он је рекао да се сада види на који начин они мисле да су ријешили проблем Македоније тиме што је инсталисана нова влада. „Мислим да тамо тек кулминирају проблеми и да ће они једног дана бити у далеко већем обиму него што је то било до сада“, истакао је Додик.

Он је констатовао да је свака врста недемократског и насилног дјеловања апсолутно супротна законима и уставу.

„Они, кад су сами, они су храбри, али морају да знају да су са друге стране одговорни људи и ми нећемо презати од тога да учинимо све што је потребно да се спријечи било какво насиље. Овом народу не треба насиље, овом народу треба смислена политика, а они је немају. Једина смислена политика данас се води у оквиру СНСД-а и партија окупљених око њега, која је национално и државно одговорна“, нагласио је Додик.

Он је рекао да је таква политика резултирала и чињеницом да су значајно стабилизовани јавни рачуни.

„Наравно, нико не каже да нема проблема, али можете само да помислите шта би се могло десити када би такви неодговорни, који су продали и издали све на нивоу Сарајева, преузели одговорност за саму Републику Српску“, рекао је Додик.

Он је навео да би је они изгубили и никада не би реално вратили и оно што смо имали.

„У томе и јесте сва суштина, да су они који су им били и јесу њихови патронати незадовољни њиховим дјеловањем и да су им дали још једну шансу, овима из СДС-а. А та шанса се огледа у томе – ево покажите да ли имате снагу на улици, ако је не будете имали онда ћемо и вас разријешити и покушати да тражимо неки трећи пут, без СДС-а“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, очигледно да им је једино преостала могућност да на тај начин скрену пажњу на себе.

Све до сада што су чинили, каже Додик, чинили су против Републике Српске и у покушају да дестабилизују сам систем у Републици Српској.

„До мене долазе информације да се покушава од ПДП-а и партија тога нивоа, Бореновића и других и неких чак партија и структура других политичких странака, направити нешто што се зове трећи блок. Ту нема СДС-а и на њега се сигурно неће рачунати“, рекао је Додик.

Он је навео да је СДС партија која сада не прелази више од 13-14 одсто подршке у јавности „управо због свог издајничког понашања које су имали у прошлости“

„Они покушавају да сами себе хвале, а то када дођете у позицију да сами себе хвалите онда сте сигурни губитник јер нико други не примјећује да сте нешто урадили, а ви сте у жељи да прикажете себи добрима у стању да лажете. Тако, чули смо и многе ствари у посљедње вријеме које су они сами изговорили“, каже Додик.

Он је још једном поручио јавности да је Република Српска стабилна, њене институције су стабилне и Република Српска има потенцијал да демократски прихвати сваку врсту дјеловања опозиције.

„Али, исто тако, спремна је да примијени закон тамо гдје се крше норме тог закона о кршењу јавног реда и мира и ако мисле и рачунају на такву врсту сукобљавања то је њихов избор“, упозорио је Додик

Он тврди да ће власти Републике Српске учинити све да улице и градови Српске остану мирни као што и јесу и до сада.

„Наслиједили смо од њих у сваком граду неку криминалну групу, крађу аутомобила сваких 15 минута, наслиједили смо ланце дроге, шверцере, батинаше и много чега другог које су они покушали да врате 2014. године поново“, рекао је Додик.

Он је нагласио да је Бањалука мирна, мирни су сви градови, од Бијељине, Приједора, Зворника и Источног Сарајева, гдје су значајне бандитске групе разбијене у прошлости и створени услови за стабилан мир.

„Ако људи у Републици Српској хоће да изгубе тај мир и ту врсту стабилности, онда наравно имају такве као што је тај Станић и ти из СДС-а који говоре разне ствари“, рекао је Додик.

Он је поновио да ће Република Српска остати мирна и стабилна и да ће избори бити одржани за годину дана.

„Свако се може позиционирати на начин како мисли и да покуша да придобије гласове људи и народа у Републици Српској. Ја сам увјерен да они немају подршку народа и да им је једини начин да управо насиљем покушају да призову евентуално међународни фактор или ово што је рађено у Македонији, па сада са новом владом тамо имате потпуну доминацију Албанаца“, каже Додик.

Он сматра да би тако било са СДС-ом – потпуна доминација Бакира Изетбеговића у Републици Српској и муслимана на простору Републике Српске.

„То је оно што они раде и то једино знају да раде, а то је она спирала издаје коју су успоставили и коју чине заједно са ПДП-ом, коју покушавају спроведу разним клеветама, а позиције су им дале микрофоне – причају лажи и подметања“, додао је предсједник Српске.

„Поручујем им да смо због љета и нечег другог можда пропустили да реагујемо на неке њихове глупости. Од сада им нећемо препустити ниједну од њихових глупости, да реагујемо и да им кажемо да су спекуланти, издајници највишег ранга који је могућ, јер су подли и покушавају да подвале српском народу причу о нестабилности у Српској, која показује стабилност и ред“, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, када се погледа БиХ, онда се види да Федерација БиХ /ФБиХ/ не успијева да функционише, а да се на нивоу БиХ, тамо гдје чине власт СДС и ПДП, апсолутно тавори и они су прихватили улогу таворења, уз чињеницу да тамо нема никакве већине за доношење било каквих одлука.

„Наравно, ја сам против доношења великих одлука на нивоу БиХ, али остају оне које су суштински важне за читав овај простор, које не успијевају да се реализују. Поменућу само писмо /европског комесара за проширење/ Јоханеса Хана које је упућено прије три-четири седмице у коме је тражено да се до септембра заврше два питања у БиХ. Једно је питање акциза, а друго је транспортна заједница на нивоу Балкана“, рекао је Додик.

Додик, који је и лидер СНСД-а, нагласио је да се у сваком случају ништа по тим питањима не рјешава, те да је очигледно да тамо постоји велика опструкција, а спремни су да говоре о неким својим великим доприносима на пословима на којима ништа нису учинили.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић изјавио је јуче да сматра да је, уколико се неко одлучи за немире, и то начин рушења ненародне власти.

„Да је СНСД опозиција и да има овако безобразну власт какву ми имамо, они би већ давно направили немире по цијену да поруше РС. СДС није заговорник рушења, нити рушилачких промјена. СДС је за демократске промјене. Но, морам казати да је мој лични став, а не став СДС, да уколико се неко одлучи за немире, и то је начин рушења ненародне власти“, рекао је Станић за „Вијести.ба“.

Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*