Додик: Опозиција блокадом Народне скупштине РС покушава да уведе своју диктатуру

0

ОЦЕНИО ДА ИЗА БЛОКАДЕ СТОЈИ ДРАГАН ЧАВИЋ, А ОПОЗИЦИЈИ ПОРУЧИО ДА МОЖЕ ДРЖАТИ ПРОТЕСТ У ПАРКУ

Милорад Додик нагласио да се не може отети утиску да је опозициона блокада парламента организован план у коме се тражи и нађе нека тема око које се покушава организовати институционална криза. Он је рекао да је слично виђено у Украјини, Македонији и другим местима, где такозване Сорошеве невладине организације управљају са таквом врстом протеста
ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да је опозиција блокадом парламента покушала да уведе диктатуру, али да је најважнија порука која је претходног дана послата то да је одржана седница и да је Народна скупштина ефикасно радила.

Додик је рекао да опозиција, као мањина, жели да наметне вољу демократској већини коју онда назива диктаторима:

„Управо су они покушали да уведу диктатуру, јер се то дешава само онда када мањина влада већином и намеће већини своје мишљење“.

Он истиче да је немогуће да опозиција наметне причу о диктатури када постоји ефикасна већину у парламенту и у Влади Српске, која функционише, као и све друге институције.

Додик је за РТРС оценио да је индикативно то што је лидер СДС-а Вукота Говедарица рекао да ће се тући у парламенту, те да је то јуче вероватно и покушао, али да делује да је вођа те групе председник НДП-а Драган Чавић.

Он истиче да је опозиција најављивала ванпарламентарну борбу и да није случајно изабрала две ургентне тачке – Народну скупштину и РТРС као синониме за Српску.

Председник Српске је позвао опозиционе посланике да се врате у Народну скупштину и користе парламентарне могућности, а не насиље како би парламент наставио да ради и како би била послата слика функционисања институција у Републици Српској.

Додик каже да се не може отети утиску да је опозициона блокада парламента организован план у коме се тражи и нађе нека тема око које се покушава организовати институционална криза. Он је рекао да је слично виђено у Украјини, Македонији и другим местима, где такозване Сорошеве невладине организације управљају са таквом врстом протеста.

„Знам да у оквиру одређених међународних група, фрустрираних немогућношћу да управљају Српском, има настојања да се власт на неки начин склони пре избора да би се наводно креирала нека кооперативна власт у виду неког Бореновића и не знам кога, који се изгуби и зацрвени чим види странца“, рекао је Додик.

Он истиче да су савршено јасни њихови интереси, те да удар на Народну скупштину Српске представља удар на институције.

„Једино оружје народног посланика када уђе у парламент је његова рука која гласа. Није безначајно ни колико је гласова против. То се у демократском систему и друштву увек верификује и о томе се води рачуна“, рекао је Додик.

И додао:“Могу да организују протест на местима где је то предвиђено законом, у Парку Младен Стојановић. Они имају то трауматично искуство, па сада то више не могу да покушају. Ако покушају, добиће одмах други митинг на истом месту“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*