Додик: Оптужнице због референдума неподношљиве и неприхватљиве

0

Подизање оптужнице Тужилаштва БиХ против четворо чланова Комисије за спровођењe референдума о Дану РС је „неподношљиво и неприхватљиво“ за Републику Српску, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик.

Милорад Додик је, у разговору за РТРС, најавио да ће се, у складу са одлуком Народне скупштине Републике Српске, свим расположивим средствима стати у одбрану оптужених.

„Та градација коју су они учинили је нелогична. Имате много људи који су у том учествовали и далеко више него што су оптужени. Они су нашли, из њима знаних неправних разлога, да оптуже четири човека, а да остале чланове комисије, наводно због имунитета, ослободе. То говори да је наша грешка била што нису сви били чланови парламента и онда не бисмо имали проблем“, рекао је Додик.

Истиче да оптужница против чланова Комисије за спровођење референдума у Републици Српској „само говори о апсурду који се зове Босна и Херцеговина“.

Према његовим речима, суд и тужилаштво БиХ „измислила је међународна заједница у сарадњи са Бошњацима, како би се путем неуставних инсталација и противно Дејтону вршило правно и политичко насиље над Републиком Српском“.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против председника и три члана Комисије за спровођење референдума, теретећи их за неизвршавање одлуке Уставног суда БиХ о неодржавању референдума о 9. јануару као Дану Републике Српске.

Оптужница је подигнута против Синише Карана, Драгољуба Рељића, Горана Змијањца и Милана Петковића.

Референдум о Дану РС одржан је 25. септембра 2016. године.

Тужилаштво БиХ је у предмету „референдум“ обуставило истрагу против председника РС Милорада Додика, премијерке Жељке Цвијановић, српског члана Председништва БиХ Младена Иванића, као и министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића.

Тужилаштво БиХ је оценило да за њих не постоји довољно доказа да су својим радњама починили извршење кривичног дела помагање или подстицање одржавања референдума.

Истрага је обустављена и против петоро народних посланика који су били чланови Републичке комисије за одржавање референдума, јер њих штити посланички имунитет.

 Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*