Додик: Оружане снаге БиХ су снаге Нато-а!

0

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да да га не интересују Оружане снаге Босне и Херцеговине (ОС БиХ), за које је оценио да су „снаге НАТО савеза“, додавши да ће се залагати да РС води политику потпуне неутралности када је реч о војним савезима.

 „Поштујем људе из Трећег пешадијског пука Оружаних снага БиХ, а што се тиче брљотине коју је направио НАТО савез у вези с присуством ОС БиХ у Бањалуци, односно мешање у унутрашња питања, говори о томе да би требало да одбијемо било какав пут ка том војном савезу, јер нам је јасно на који би начин управљали када би БиХ била под њиховом командом“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је оценио да је до сада невиђена „таква ароганцију и мешање у унутрашње ствари од једне војне организације, која не би требало да буде политична“.

„Залагаћу се да РС води политику потпуне неутралности што се тиче војних савеза. Ако су желели лоше да нам учине, после бомбардовања, када су нам бацали осиромашени уранијум, сада су се упетљали у унутрашње ствари у БиХ“, истакао је председник РС.

Говорећи о обележавању 9. јануара, који је као датум обележавања Дана РС Уставни суд прогласио неуставним, Додик је навео да се народ РС на референдуму трајно определио да облежава тај датум.

Уставни суд БиХ је у новембру 2015. године прогласио неуставним и дискриминишућим 9. јануар као Дан Републике, јер се на тај дан обележавала и крсна слава РС – Свети архиђакон Стефан.

Након што су укинуте одредбе Закона о празницима РС, које су се односиле на 9. јануар, Народна скупштина РС је усвојила ови Закон о Дану РС, према којем се тај дан и даље обележава 9. јануара, али као секулрани и необавезујући празник.

Команда НАТО штаба у БИХ упозорила је да би учешће српских представника у Оружаним снагама БиХ на церемонији 9. јануара било противзаконито, па је ангажовање српског пука организовано данас.

Трећи пешадијски РС пук се постројио и предао рапрорт Председавајућем Председништва БиХ Младену Иванићу приликом полагања венаца на споменик палим борцима Војске РС, а потом се повукао са церемоније.

РТВ.РС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*