Додик оштро: Евентуална забрана или суспензија референдума неприхватљива!

0

Савет за примену мира одржаће у уторак седницу у Сарајеву на којој ће расправљати о најављеном референдуму о Дану Републике Српске, заказаном после одлуке Уставног суда БиХ да 9. јануар не може бити празник тог ентитета. Високи представник Валентин Инцко каже да су мишљења у вези с тим питањем и даље подељена и да чека смернице са састанка амбасадора. Међутим, председник РС Милорад Додик за РТС каже да би било какав покушај суспензије или забране референдума за Бањалуку био неприхватљив.

Говорећи о предстојећем референдуму, Милорад Додик је у интервјуу за РТС рекао да се ту ради о праву Републике Српске и чињеници да Уставни суд није укинуо 9. јануар, већ наложио да РС прилагоди тај датум.

„Ми управо то прилагођавамо, идемо на референдум да питамо народ на који начин жели да то прилагодимо. То је суштина“, рекао је Додик.

Додао је да су „одједном сви скочили“ против референдума и против права РС.

„Уставни суд је створен ’96, а Република Српска ’92. године – пуно је правних апсурда. Како неки орган који је створен четири године после, може да одлучује шта је било четири године пре“, упитао је председник РС.

Истиче да су прекршени многи принципи међународног права, а да се високи представник и међународна заједница понашају као „кабадахије“ већ дуже време.

„Ми се томе супротстављамо“, каже Додик и додаје да је огроман притисак међународних фактора који кажу „више немате права, то су питања о којима се одлучује на нивоу Босне и Херцеговине“.

„Ја питам те Европљане и Брисел како је могуће да Мађарска има референдум на питање ‘Да ли прихватате одлуку Брисела да се распореде избеглице?’, какви су то аршини да њима то важи, а нама не важи. Успут, ми смо саставни део БиХ, имамо право на свако питање које се доноси не само у РС, већ и у БиХ“, рекао је Додик.

Навевши да се није десило да народ изађе на референдум, а да се његова воља не поштује, Додик је објаснио да је законски рок од шест месеци да Народна скупштина РС донесе одређени акт на бази одржаног референдума.

„Ја верујем да ће 9. јануар остати дан РС“, каже Додик.

Коментаришући критике опозиције што се референдум одржава седам дана пре локалних избора, Додик истиче да њима не смета само референдум.

„Нисам ја сам изабрао, сви су се сложили да то буде 25. септембар. Има нечег што њима више смета од датума, референдума – смета им постојање власти“, каже Додик и објашњава да је потребно најмање два до три месеца да се, по редовној процедури, спроведу све активности око и након референдума.

Упитан да ли се плаши нестабилности на нивоу БиХ после референдума, Додик одговара да је тај простор трајно нестабилан.

„БиХ је у политичком смислу промашена земља и она никада није била предмет стабилности“, рекао је Додик и додао да је у прошлости тамо био највећи степен интервенције међународне заједнице.

У том погледу, додаје, све ове „реторичке претње према РС или угрожавању мира у БиХ, немају реалну основу“.

„Република Српска неће ратовати, али будите сигурни да ће се Република Српска бранити“, каже Додик.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*