Dodik oštro Incku: Prestani da budeš bahati Bakirov portparol!

0

VISOKI predstavnik Valentin Incko, nakon što je juče prisustvovao komemoraciji u Srebrenici, rekao je danas da ponovljene izjave kojima se poriče genocid počinjen u tom gradu nisu samo sramne i razočaravajuće, nego i krajnje neprihvatljive.

„Dok su majke ispraćale po kost ili dve svojih sinova na večni počinak, predsednik RS Milorad Dodik ustvrdio je da se u Srebrenici nije dogodio genocid i da ga nikada neće ni priznati” , rekao je Incko i naglasio da je, tim duboko nehumanim činom Dodik odabrao civilizacijski mrak u koji vodi i entitet kojim predsedava.

Incko je dodao da je u Srebrenici počinjen genocid, te da je to činjenica koju su potvrdile kako odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju tako i one Međunarodnog suda pravde.

„Političari koji 2016. godine i dalje poriču to svesno se distanciraju od naše zajedničke ljudskosti. Svesna namera da se zatruje atmosfera i dignu tenzije za je duboko je žaljenje. Krajnje je vreme da se prestanu vređati žrtve i njihove porodice, i da se konačno obezbedi da se ne samo žrtve genocida počinjenog u Srebrenici, nego i sve žrtve ratnih zločina počinjenih u BiH, istinski poštuju”, istakao je visoki predstavnik.

„Poricanje zločina počinjenih nad njima mora konačno prestati”, kategoričan je Incko.

Reagujući na sve ovo, Dodik je izjavio Srni da tvrdnja visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da je negiranjem genocida u Srebrenici odabrao „civilizacijski mrak“, upravo potvrda civilizacijskog mraka u kojem Incko 21 godinu nakon završetka rata u BiH obavlja posao protektora bez ikakve odgovornosti, a neretko i neizabranog lokalnog političara koji sebi daje za pravo da komentariše sve i svašta.

„Nije njegovo da komentariše moje izjave i stvari koje ne poznaje, a najmanje da se stavlja u ulogu portparola Bakira Izetbegovića. Zato mu je bolje da ućuti“, rekao je Dodik. Dodik je ocenio da je civilizacijski mrak to što Incko, i ne samo Incko, žrtve deli po etničkom principu, i u maniru nekih bošnjačkih političara svakog 11. jula proliva političke suze.

„Ako se zaista zalaže za civilizacijske vrednosti iza kojih se sakriva, pitam gospodina Incka zašto nije došao na pomen srpskim žrtvama u Bratunac, ili to za njega nisu žrtve?“, upitao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Fakti

POSTAVI ODGOVOR

*