ДОДИК: Република Српска не жели да буде део историјске преваре са мигрантима

0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска не жели да буде дио историјска преваре са мигрантима о чијим ће се посљедицама разговарати за десет година.

„У Репбулици Српској немамо простор да правимо центре у којима ће мигранти боравити. Приморани смо да трпимо транзит кроз Републику Српску, наши органи безбједности то прате“, рекао је Додик у интервјуу за београдску „Политику“, који ће у цјелости бити објављен сутра.

Додик је поручио да само наивни вјерују да је БиХ случајно отворена баш сада за мигранте и подсјетио да је прије пет година упозорио на то да се у Сарајеву праве арапска насеља, која сада представљају сметњу грађанима.

„Онда су ови из Савеза за промјене говорили да измишљам ствари да бих скренуо пажњу са неких других тема. И шта се десило минулих година? Неко је погријешио, они или ја“, рекао је Додик.

Он је објаснио да је сада иста ситуација са проблемом миграната, гдје „сви знају да они не могу да изађу из БиХ, само се неки праве невјешти, па то не виде“.

Предсједник Српске је упозорио да мигранти након три године у статусу азиланта у БиХ, аутоматски добијају држављанство, чиме могу да учествују у политичком и јавном животу као и сви остали грађани БиХ.

„То ће онда бити притисак и на изборни систем, бирачко тијело и саму конфигурацију власти. Самим стицањем пасоша могу да иду даље ка Европи, која ће нам за три године увести неку врсту одобравања уласка у ЕУ“, рекао је Додик.

Он је указао да је зато херметички затворена хрватска граница, као и словеначка, мађарска и аустријска и нико не може да прође.

„Само ми треба да се правимо наивни и пожелимо добродошлицу и правимо се хумани. Ми јесмо хумани, али имамо своје животе и наш начин живота треба да буде брањен, а не да будемо дио историјске преваре о чијим ћемо посљедицама моћи да разговарамо за десет година“, рекао је Додик.

РТРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*