Додик: РС је држава, а Срби слободарски народ!

0

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је у Бањалуци да је РС држава, Срби слободарски народ, а Савез независних социјалдемократа, чији је он лидер, победничка партија.

Милорад Додик је, на свечаној академији поводом 20 година од оснивања и рада СНСД-а, рекао да је та странка вратила достојанство Републици Српској и српском народу.

„Тражим од свих да се РС слави као држава, да будемо припадници својих народа, да се уважавамо, спречимо странце да нам намећу своју вољу“, рекао је Додик, преноси РТРС.

Напоменуо је да су СНСД и Република Српска опредељени за мир.

Додик је истакао да је СНСД, односно Република Српска, близу одлуке да одбаци правосуђе БиХ „које крши Устав, Дејтонски мировни споразум и отима права Републике Српске“.

„Уставни суд БиХ са три странца и два Бошњака узима права Републици Српској. Кажу данас да немамо права Републике Српске, а сутра ће покушати да нам одузму назив Република Српска. То нећемо дозволити, а наш главни циљ је борба против наметања политичког Сарајева“, рекао је Додик у дворани Борик.

Према његовим речима, БиХ није успела да буде држава јер, како каже, све што се тамо градило „било је на бази насиља“.

„Нећемо подржати став у којем ће Суд и Тужилаштво БиХ доносити одлуке против РС и српског народа“, додао је Додик.

Подсетио је да Суд БиХ не може да одлучује о имовини Српске, те да у Дејтонском споразуму нигде не пише да она припада БиХ.

Говорећи о СНСД, Додик је рекао да је то данас моћна политичка партија која истиче уставну позицију РС и њену снагу.

Свечана академија почела је интонирањем химни РС „Моја Република“ и Србије „Боже правде“, преноси РТРС.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*