Додик: РС јединствена у намери да одбрани 9. јануар!

0

Председник Републике Српске рекао је да је на политичарима у РС одговорност да оцене све опасности и све проблеме које могу да произведу евентуалне одлуке. Настављамо активности у погледу одбране Дана РС, напомиње Додик. О референдуму у Српској говорили су и Жељка Цвијановић, Младен Иванић и Младен Босић.

Милорад Додик је у изјави новинарима после састанка са председником и премијером Србије рекао да је то био одговоран и креативан састанак, на коме су политички представници Српске упознати са ставовима државног руководства Републике Србије.

„Изнети раније поновљени ставови о томе да се неће мешати, ни подржавати ни оспоравати, одлуке које ми донесемо, а да је на нама да оценимо све опасности и све проблеме које могу евентуалне одлуке које доносимо у РС могу изазвати“, истакао је Додик.

Навео је да је захвалан руководству Србије за могућност да се поприча о свим важним елементима развоја ситуације у региону.

„На нама је одговорност везана за све одлуке у Републици Српској. РС сматра да све што чини, чини у складу са законима. РС сматра да постоји одређена спекулација везана за права и оно што јесте Дан РС, и РС је јединствена у погледу тога да се одбрани 9. јануар и у том погледу ће се наставити даље активности“, истакао је председник Српске.

И премијерка РС Жељка Цвијановић поновила је да су одлуку о референдуму донела руководства свих политичких партија у РС, те да је она донета у скупштини, уз изражену свест о важности одржавања референдума, због чега, како је навела, „не видимо никаквих разлога за било какву галаму која се подигла ових седмица око тога у БиХ“.

„У БиХ се галама прави и ‘када се неком не свиђа у ком правцу лете птице’, због чега на неки начин разумем и ову актуелну“, приметила је Цвијановићева.

Указујући на читав низ опструкција између осталог и са бирачким списковима које институције неће да доставе, иако су обавезне по закону, Цвијановићева је нагласила да је РС опредељена да иде на начин који је договорен.

За члана Председништва БиХ Младена Иванића 9. јануар је био и остаће национални празник РС, који, додао је, жели сасвим сигурно и даље да обележава.

Очекује да ће и наредних дана бити сложених ситуација и прилика у вези са тим питањем, али верује такође да се неком врстом разума, који би се огледао у томе да Сарајево прихвати чињеницу да је Србима стало до 9. јануара, може наћи начин како да се цела ствар спроведе преко Уставног суда, са тиме сачува дигнитет српског народа у БиХ.

„Нама је свима стало да се вратимо политици компромиса, али то не могу само Срби, већ морају то да схвате и представници посебно бошњачког народа, који треба да престану да изазивају ствари до којих је нама јако стало и да схвате да је време осионости прошло, те да оно никоме ништа није добро донело“, објаснио је Иванић.

Захвалио је на данашњем разговору додајући да би требало таквих састанака да буде више и чешће, а што се референдума тиче поручио је да не зна да ли ће га бити, да одлуку о томе доносе надлежне институције у РС, а да је он само члан Председништва БиХ.

Лидер СДС РС Младен Босић изразио је забринутиост због ситуације не само у БиХ него и у читавом региону, поручивши да једино може да апелује на све учеснике у политичком животу да зауставе даље заоштравање које би, сматра, измакло контроли и вратило нас 20 година уназад.

Босић је новинарима рекао и да га тренутно многе ствари подсећају на 1991. годину, а упитан да ли верује у референдум рекао је да с обзиром на то да у скупштини РС нема иницијативе за одустајање, види да ће референдум бити одржан.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*