Додик: Са доласком Србина за начелника – Сребреница ће почети да обележава и српска страдања

0

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да се спекулише о локалним изборима у Сребреници и нагласио да у тој општини није било никаквих злоупотреба у вези са поступањем полиције.

        „Избори су тамо спроведени без већих примедби. Посматрачи и сви који оцењују квалитет избора кажу да су били фер и поштени“, рекао је Додик новинарима у Београду.

        Он је навео да су остали проблеми у вези са пребројавањем листића и да је манипулација бројем добијених гласова или изашлих створила одређену нервозу јер Бошњаци не могу да прихвате да губе локалне изборе.

        Додик је истакао да изјаве типа „не може Србин бити начелник Сребренице“ и остале које су се могле чути не доприносе стабилизацији. Он је нагласио да је поносан на чињеницу да би заједнички српски кандидат Младен Грујичић могао да дефинитивно бити потврђен као начелник општине Сребреница и да нису тачне претпоставке да ће се, ако Србин дође на то мјесто, минимизирати и одбацити било какво обележавање страдања Бошњака.

        „Сребреница је и за нас познато место огромног страдања Бошњака, али исто тако и страдања Срба. Ми смо до сада имали злоупотребу локалне власти само на питањима обележавања страдања Бошњака, и уопште никада није било могуће да се у оквиру општине организује било какво обележавање страдања Срба. Напросто, то ће само бити изнивелисано доласком нашег кандидата. У то сам уверен“, рекао је Додик.

        Додик је рекао и да је причу о полицији у Сребреници, наравно, Сарајево одмах „надувало“. Он је подсетио да је полиција у Сребреници мешовитог састава и да су полицајци који се тамо налазе добили налог од надлежног тужиоца да обезбеде објекат где се врши пребројавање, јер је локална комисија престала да ради.

        „Бошњаци, када су видели да им број који се тамо појављује не одговара, онда су бошњачки чланови комисије напустили комисију и остало је то у вакууму. Није се знало ни ко шта ради. Тако да је поступајући тужилац дао налог да полиција само обезбеди објекат. Није се ушло ни у шта друго, али, то је свима јасно“, рекао је Додик.

        Он је навео да постоје сви подаци и да нико не треба да се брине јер никаквих ту злоупотреба нема.

        „Ствар воде из тужилаштва. Очекујем, а колико знам у међувремену, сви чланови изборне комисије за Сребреницу су се појавили и они сада настављају да раде свој посао“, рекао је Додик.

        Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*