Dodik: Sa dolaskom Srbina za načelnika – Srebrenica će početi da obeležava i srpska stradanja

0

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se spekuliše o lokalnim izborima u Srebrenici i naglasio da u toj opštini nije bilo nikakvih zloupotreba u vezi sa postupanjem policije.

        „Izbori su tamo sprovedeni bez većih primedbi. Posmatrači i svi koji ocenjuju kvalitet izbora kažu da su bili fer i pošteni“, rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

        On je naveo da su ostali problemi u vezi sa prebrojavanjem listića i da je manipulacija brojem dobijenih glasova ili izašlih stvorila određenu nervozu jer Bošnjaci ne mogu da prihvate da gube lokalne izbore.

        Dodik je istakao da izjave tipa „ne može Srbin biti načelnik Srebrenice“ i ostale koje su se mogle čuti ne doprinose stabilizaciji. On je naglasio da je ponosan na činjenicu da bi zajednički srpski kandidat Mladen Grujičić mogao da definitivno biti potvrđen kao načelnik opštine Srebrenica i da nisu tačne pretpostavke da će se, ako Srbin dođe na to mjesto, minimizirati i odbaciti bilo kakvo obeležavanje stradanja Bošnjaka.

        „Srebrenica je i za nas poznato mesto ogromnog stradanja Bošnjaka, ali isto tako i stradanja Srba. Mi smo do sada imali zloupotrebu lokalne vlasti samo na pitanjima obeležavanja stradanja Bošnjaka, i uopšte nikada nije bilo moguće da se u okviru opštine organizuje bilo kakvo obeležavanje stradanja Srba. Naprosto, to će samo biti iznivelisano dolaskom našeg kandidata. U to sam uveren“, rekao je Dodik.

        Dodik je rekao i da je priču o policiji u Srebrenici, naravno, Sarajevo odmah „naduvalo“. On je podsetio da je policija u Srebrenici mešovitog sastava i da su policajci koji se tamo nalaze dobili nalog od nadležnog tužioca da obezbede objekat gde se vrši prebrojavanje, jer je lokalna komisija prestala da radi.

        „Bošnjaci, kada su videli da im broj koji se tamo pojavljuje ne odgovara, onda su bošnjački članovi komisije napustili komisiju i ostalo je to u vakuumu. Nije se znalo ni ko šta radi. Tako da je postupajući tužilac dao nalog da policija samo obezbedi objekat. Nije se ušlo ni u šta drugo, ali, to je svima jasno“, rekao je Dodik.

        On je naveo da postoje svi podaci i da niko ne treba da se brine jer nikakvih tu zloupotreba nema.

        „Stvar vode iz tužilaštva. Očekujem, a koliko znam u međuvremenu, svi članovi izborne komisije za Srebrenicu su se pojavili i oni sada nastavljaju da rade svoj posao“, rekao je Dodik.

        Srna

POSTAVI ODGOVOR

*