Додик: Са пресудом Караџићу помирење постало још неизвесније и готово немогуће

0

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је пресуда првом председнику Републике Српске Радовану Караџића прилично арогантна и цинична и део равнања рачуна међу ранијим пресудама Хашког трибунала.

Додик је истакао да је мисија Хашког трибунала била да обезбеди помирење, али да је сада дошло до тога да је оно још неизвесније и готово немогуће.

Он је истакао да Република Српска већ дуго нема поверења у Хашки трибунал, а потврда тога јесте и казна доживотног затвора за првог председника Републике Српске.

„Многи на овим просторима су мислили, када је формиран Хашки трибунал, да ће бити осигурано неко поверење ауторитетом оних који су га формирали. Временом је то изгубљено јер се овај трибунал у значајном обиму бавио селективним приступом“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу изрекао је данас првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу другостепену пресуду којом га је осудио на казну доживотног затвора.

Другостепена пресуда изречена је након што су размотрене жалбе одбране и тужилаштва на првостепену, којом га је 2016. године Хашки трибунал осудио на 40 година затвора.

(Срна)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*