Додик: Сребреница ће бити потпуно интегрисана у Републику Српску

Председник Републике Српске Милорад Додик изразио је очекивање да уверљива победа заједничког кандидата српских странака у Сребреници, Младена Грујичића, буде ускоро верификована јер су избори били фер и поштени, поручивши да ће српски кандидат Сребреницу потпуно интегрисати у Републику Српску.

0

Додик је за Први програм радија РТВ рекао да је Грујичић освојио неупоредиво више гласова од Ћамила Дураковића, досадашњег начелника те општине, и поручио да српски кандидат неће правити разлику између грађана Сребренице, као што је то чинио Дураковић.

Говорећи о позиву Тужилаштва Босне и Херцеговине за саслушање поводом организовања референдума о Дану Републике Српске, Додик је рекао да ће дати изјаву Тужилаштву, иако његов легитимитет не признаје, али за сада, како каже, нема података када ће бити саслушан.

Председник Републике Српске понавља да неће ићи у Сарајево јер је уобичајена пракса да саслушање може да се обави и на другом месту, а не искључиво у Сарајеву где је седиште Тужилаштва.

„Не знам зашто би мене одвајали, осим чињенице да желе да понизе или да на неки други начин политички искористе тај моменат“, сматра Додик и додаје да је Тужилаштво нелегално и да не постоји у Уставу, а да је формирано као „међународна креација како би кажњавало пре свега Србе“.

Коментаришући претње међународне заједнице због одржаног референдума у Републици Српској, Додик каже да они покушавају да инструишу институције које ионако нису уставне.

„Уставни суд БиХ има три странца који је требало да пре 15 година напусте ту дужност, али се они и даље одржавају. Са њихова три гласа и два гласа Бошњака они имају већину у Уставном суду и доносе одлуке које су по правилу против Републике Српске“, тврди Додик, додајући да имамо ситуацију да поштујете неправду или се томе супротставите.

„Ми смо рекли да то нећемо да поштујемо као такво и тражимо да се таква пракса промени што је било довољно да неко тамо у Сарајеву у сарадњи са међународним фактором закључи да због једног референдума који је спроведен у РС треба неко кривично да одговара“, каже Додик.

Он наглашава да као председник мора и хоће да буде на страни већинског дела мишљења свог народа који је показао способност да на демократски начин, миран и достојанствен, изађе и гласа.

„Све остало је инжењеринг којим се покушава неко дисциплиновати, а са мном то иде тешко“, поручује председник Републике Српске.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*