Додик: Странци управљају целим системом у БиХ

0

„ЧЛАНСТВО БиХ У НАТО БИЛО БИ ПОНИЖЕЊЕ ЗА СРПСКИ НАРОД – НЕ СМЕ БИТИ ГРАНИЦЕ НА ДРИНИ”

ПРЕДСЕДНИК СНСД-а Милорад Додик изјавио је да постоје различите тенденције да странци, који су инволвирани у причу о напрасној измјени Изборног закона БиХ, контролишу предстојеће изборе у БиХ.

“Тај закон није спроводив до избора, а странци би онда рекли да нема услова за спровођене избора. Ако се избори одрже, а не спроведе измењени изборни закон, што је немогуће да до тада буде учињено, онда ће неко од њих тужити, а суд БиХ ће рећи да избори нису легитимни”, рекао је Додик новинарима у Требињу.

Он појашњава да странци желе ту врсту контроле, што, како каже, СНСД види.

“Разговарали смо са некима из такозваног Савеза за промјене и они су нам рекли да се од њих тражи да се по сваку цену изборни закон изгласа”, рекао је Додик.

Председник СНСД-а наводи да нема времена да се набави нова опрема и опреми свако гласачко место за електронско гласање, од чега је, како каже, одустала и Америка и нема га нико у региону, док се БиХ напрасно у то гура како би се систем избора могао контролисати.

“Никада се није десило да се у изборној години мењају правила. Службеници ОХР-а, америчке и британске амбасаде упорно обилазе посланике који треба да гласају за измене закона и да направе још једну немогућу ситуацију јер знају да неће добити очекивани резултат. СНСД има капацитет да оствари најбољи историјски резултат”, рекао је Додик.

Он је истакао да је политика СНСД-а – Република Српска.

“Ја јесам члан СНСД-а, али моја партија је Република Српска. Наша намера није дестабилизација или спровођење насиља, него постављање ствари у складу са Уставом и Дејтоном”, нагласио је Додик.

Он је додао да чињеница да странци управљају целим системом у БиХ не може ништа добро произвести за Републику Српску.

“Нисам политичар који ће код Срба правити заблуду да БиХ може да буде држава у будућности. БиХ је територија и ништа више, састављена од два ентитетеа и три народа. Странци хоће да не постоје ентитети и народи, а да постоји само извршна власт на нивоу БиХ”, рекао је Додик.

Председник СНСД-а је рекао да се по томе разликује од лидера ПДП-а Младена Иванића и других који су за своју функцију, како каже, били спремни да промене карактер одлучивања у БиХ.

          „Наш интерес је Република Српска и српски    народ, а не БиХ и ту нема компромиса”

“Наш интерес је Република Српска и српски народ, а не БиХ и ту нема компромиса”, рекао је предсједник Републике Српске.

Он је истакао да је против чланства у НАТО који је бомбардовао Србе у Републици Српској и Србији.

“Тај савез је без икаквог разлога бомбардовао Србе у Републици Српској и Србији. Каква бисмо нација били када бисмо онима који су нам бацали осирумашени уранијум рекли – идемо у ваш савез и шта ћете следеће да нам урадите и да нас понизите. Скупштине Србије и Републике Српске донеле су одлуку о војној неутралности”, навео је Додик.

Он је рекао да је раније свако значајно питање за Републику Српску било продискутовано и у институцијама Српске, све док члан Председништва БиХ Младен Иванић то није промијенио.

“Одједном смо добили Стратегију спољне политике БиХ која каже да ће БиХ пратити спољну политику ЕУ. БиХ није чланица ЕУ, нема ни кандидатски статус и нема потребе да се тако одређујемо. Ми морамо да водимо неке друге политике”, рекао је Додик.

Он каже да је Иванић склон шпекулацијама и да ће рећи да нигде не пише да ће бити уведене санкције Русији.

“Да, али то ће тражити Европа и морате пратити њихову политику. Шта ћемо ако дође до употребе Оружаних снага? Хоћемо ли да пратимо и ту врсту политике? Зар ми нисмо рекли да смо неутрални? Иванић ће доћи и рећи да је против тога да БиХ иде у НАТО, али није био спреман да гласа за то да будемо неутрални”, истакао је Додик.

Он је додао да ће се у Републици Српској о томе разговарати када Србија буде рекла да иде у НАТО.

(Срна)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*