Додик: Сутра ћемо у Београду разматрати понашање високог представника

0

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће српски представници из БиХ на сутрашњем састанку у Београду с председником и премијером Србије, разговарати о деловању високог представника у БиХ

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће српски представници из БиХ на сутрашњем састанку у Београду с председником и премијером Србије, Томиславом Николићем и Александром Вучићем, разговарати о деловању високог представника у БиХ.

Додик је за Радио РС рекао да ће се на састанку „расправљати о Анексу 10 Дејтонског мировног споразума, којим је предвиђено увођење високог представника и његовој обавези да и Србији, као земљи потписници, доставља извештај о раду, што се до сада никада није десило“.

Он је рекао да је то „вид кршења акта којим је основан ОХР, те да очекује и детаљнију анализу рада и понашања високог представника“.

„Сутра ћемо на одговоран начин оценити целокупну ситуацију у вези примене Дејтонског споразума с аспекта и РС и Србије“, рекао је Додик.

Kоментаришући закључке Савета за имплементацију мира (ПИK) у БиХ, који је позвао власти РС да одустану од референдума о Дану републике, Додик је оценио да је то „неформално тело које се показало да штити насиље високих представника над институцијама Републике Српске“.

„И јучерашњи став поводом референдума је у складу са таквим понашањем и нема значаја“, рекао је председник РС.
БОСИЋ ПОТВРДИО ДА ИДЕ НА САСТАНАK У БЕОГРАД

Лидер Српске демократске странке (СДС) Младен Босић позван је на сутрашњи састанак, који су поводом одлуке Савета за имплементацију мира (ПИK) у БиХ, са званичницима из Републике Српске заказали председник и премијер Србије, Томислав Николић и Александар Вучић.

Босић је за агенцију Бета потврдио да ће присуствовати састанку у Београду, на који ће стићи из Варшаве, где данас као председавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ учествује у раду парламентарног састанка земаља Централне и Источне Европе.

Државни врх Србије најавио је синоћ да ће се у четвртак одржати састанак с највишим званичницима из РС, на којем ће се размотрити ситуација настала након што је ПИK-а позвао власти РС да одустану од референдума о Дану РС.
Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*