Додик: У Сарајеву делују по систему кадија те тужи, кадија ти суди

0

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да су правосудне институције на нивоу БиХ под снажним политичким утицајем из Сарајева и странаца и у континуитету показују лоше намере

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да су правосудне институције на нивоу БиХ под снажним политичким утицајем из Сарајева и странаца и у континуитету показују лоше намере, што је „неподношљива ситуација којом се покушава одржати привид сталног прогона и под паском држати руководство РС“.

Он је у разговору за Радио Републике Српске, а поводом најаве Тужилаштва БиХ да ће уложити жалбу на одбацивање оптужнице против чланова Комисије за референдум о Дану Републике Српске, казао да су правосудне институције на нивоу БиХ, пре свега, под утицајем неких западних амбасада, предвођених старом америчком администрацијом, преносиклиџ.ба.

„Они су се упуштали у то да именују судије, председнике судова, чланове Високог судског и тужилачког већа БиХ, да одређују ко ће бити тужиоци. И када све то заврше онда одлучују да ли неки процес треба ићи у правосудну обраду и који ће тужилац то да ради“, рекао је Додик.

Према његовим речима, када је било видљиво да он неће бити процесуиран због референдума, онда се отворила ситуација у вези са „неким вербалним деликтом“.

„Људи из Сарајева који су задојени старом традицијом муслимана на овим просторима делују по систему “кадија те тужи, кадија ти суди“. Још ако си према њиховој терминологији “Влах“, онда си најбољи за осуду“, истиче Додик.

Он је додао да је евидентан политички утицај из Сарајева на правосуђе , где је председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић у Суду и Тужилаштву БиХ, Агенцији за истраге и заштиту БиХ и полицији „окупио најближе рођаке којима се не може супротставити нико ни у Сарајеву, што се виђело у случају лидера Савеза за бољу будућност Фахрудина Радончића“.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*