Додик: Зашто се Зукорлић плаши Бањалуке?

0

Председник РС за „Новости“, о нападима лидера Бошњачке демократске заједнице.
МУАМЕР Зукорлић би волео да каже да Србија треба да се одрекне Косова, али се плаши да би неко у том случају предложио – онда нам дајте Републику Српску. Зато и отвара причу како је, наводно, опасно да се Бањалука укључи у унутрашњи дијалог о КиМ и прети некаквим распакивањем региона. Ни он, ни други бошњачки лидери не могу ништа да распакују, само покушавају да подигну свој значај.
Овако председник Републике Српске Милорад Додик, за „Новости“, одговара на критике лидера БЏ Санџака Муамера Зукорлића и бившег градоначелника Сребренице Ћамила Дураковића, који су готово истовремено оптужили председника РС за провокације и „удар на територијални интегритет БиХ“.

На питање – да ли очекује да Бањалука добије позив да се укључи у дијалог о Косову, Додик каже:

– То је унутрашња ствар Србије. Став РС је познат: не признајемо независност Косова, нисмо дозволили да га призна БиХ, наша политика је чврста и у РС о томе постоји консензус. Наравно, увек ћемо пратити званичну политику Србије.

Додик додаје да „апсолутно нико не треба да сумња да је Бањалука заинтересована како ће се решити питање Косова“:

– Срби из РС у свом духовном и менталном карактеру Косово доживљавају исто као што га доживљава сваки Србин. И Срби на КиМ веома гледају на РС и имају осећај припадништва и подршке.

Председник Српске каже да га је, иако је дуго у политици, веома изненадила бура која се дигла око најављене декларације о опстанку српске нације:

– Срби у земљама региона се суочавају са бројним проблемима и није угрожен само наш језик и култура. Циљ декларације је да позове земље у региону да се поштују сва права Срба у складу са стандардима и конвенцијама ЕУ и УН.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*