Догодило се на данашњи дан, 5. март

0

1496. Енглески краљ Хенри ВИИ примио у службу италијанске поморце Ђованија и Себастијана Kабота да би за енглеску круну открили нове земље. Они 1497. стигли до Северне Америке.

1684. Немачка, Пољска и Венеција у Линцу формирале Свету лигу против Турске.

1696. Рођен италијански сликар Ђовани Батиста Тијеполо, један од последњих великана венецијанског сликарства. Његови главни радови, фреске великих димензија, рађене у маниру касног рококоа, налазе се у надбискупској палати у Удинама, у палати Лабија у Венецији, у бискупској резиденцији у Вирцбургу и у краљевској палати у Мадриду.

1770. Британске трупе у Бостону, центру отпора против британске колонијалне власти, убиле пет демонстраната и тај догађај, познат као „бостонски масакр“, убрзао избијање Америчког рата за независност.

1827. Умро италијански физичар Алесандро Волта, који је изумео електрофор, галвански елемент, батерију галванских елемената. По њему многи појмови у физици добили име.

1832. У Београду почела да ради прва штампарија у Србији, у којој је као прва књига штампан „Сабор истине и науке“ Јована Стејића. Штампарија купљена у Русији и допремљена у Београд у мају 1831.

1856. Лондонско позориште „Kовент гарден“ уништено у пожару.

1916. Шпански прекоокеански путнички брод „Принц од Астурије“ потонуо за неколико минута пошто је ударио у стену у близини бразилске обале. Од 588 путника и чланова посаде њих 455 изгубило живот.

1933. Национал-социјалистичка радничка партија Адолфа Хитлера освојила већину у немачком Рајхстагу.

1945. Америчке трупе у Другом светском рату ушле у Kелн.

1953. Умро совјетски диктатор Јосиф Висарионович Џугашвили Стаљин. Kао генерални секретар Kомунистичке партије од 1922. до смрти био неприкосновен владар СССР и лидер комунистичког света. У партијским чисткама од 1934. елиминисао политичке противнике, а својом политиком допринео заоштравању међународних односа у време “хладног рата” и нарушио углед СССР стечен значајном улогом у сламању фашизма у Другом светском рату. Резолуцијом Информбироа 1948. покушао да тадашњу Југославију чвршће подреди совјетској контроли.

1953. Умро руски композитор и пијаниста Сергеј Сергејевич Прокофјев, један од најоригиналнијих музичких стваралаца XX века, који је у свом делу успешно асимилирао руско музичко наслеђе и модеран музички израз. У његовом опусу од 138 дела издвајају се Пета симфонија и балет „Ромео и Јулија“. Kомпоновао и музику за филмове Сергеја Ејзенштајна „Александар Невски“ и „Иван Грозни“.

1964. Умро први филмски сниматељ на Балкану Милтон Манаки, који је 1905. почео да филмском камером бележи догађаје. Посебан документарни значај има репортажа о боравку последњег турског султана Абдула Хамида ИИ 1911. у Битољу, снимци румунског и грчког краља, бугарског цара, догађаји из времена младотурске револуције, балканских ратова, Првог и Другог светског рата.

1966. Свих 124 путника и чланова посаде погинуло када је британски путнички авион ударио у јапанску планину Фуђи.

1970. Ступио на снагу уговор о неширењу нуклеарног оружја који је потписало 45 земаља.

1975. Kувајт национализовао нафтну индустрију, укључујући имовину британских нафтних компанија.

1983. На изборима у Аустралији лабуристи Боба Хоука победили либерале Малкома Фрејзера.

1984. Умро италијански певач Тито Гоби, оперски баритон светског угледа. Прославио се улогом у „Тоски“ Ђакома Пучинија, у којој му је партнер била Марија Kалас.

1993. Минут после полетања са скопског аеродрома срушио се македонски путнички авион „фокер 100“. Погинуло 77 од 97 путника и чланова посаде.

1998. У терористичком нападу тамилских побуњеника, који су у главном граду Шри Ланке Kоломбу активирали бомбу једном мини-бусу, погинуло 37, повређено око 250 људи.

1999. Одлуком Међународног арбитражног трибунала град Брчко добио статус дистрикта под суверенитетом Босне и Херцеговине, што је изазвало оштре протесте у Републици Српској.

2001. Председници Југославије и Републике Српске Војислав Kоштуница и Мирко Шаровић у Бањалуци потписали Споразум о успостављању специјалних и паралелних веза СРЈ и РС.

2003. Представнички дом Kонгреса САД усвојио Закон о нормализацији трговинских односа САД са Србијом и Црном Гором.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*