Догодило се на данашњи дан: Рођени Андрић, Пупин и Ленон, а убијени краљ Александар и Че Гевара

0

На данашњи дан, 9. октобар рођен је српски књижевник и нобеловац Иво Андрић и научник светског гласа Михајло Пупин. У атентату у Марсељу 1934. страдао је југословенски краљ Александар Kарађорђевић, а 1967. године у планинама Боливије убијен је кубански револуционар Ернесто Че Гевара. Истог датума 1940. рођен је и Џон Ленон члан Битлса, кантаутор и антиратни активиста.

Иво Андрић

На данашњи дан 1892. године у Травнику- Босна и Херцеговина рођен је један од највећих српских и југословенских писаца и носилац Нобелове награде за књижевност, Иво Андрић. За Андрића је рођен у Босни и она је целог живота била његова велика љубав и бескрајна инспирација. Био је пореклом из хрватске породице, али се представљао као Србин. Највећи део живота провео је у Београду, а своја дела писао на ћирилици.

ivo-andric-foto-profimedia-1456340373-851111

Иво Андрић се својим делима, поготово награђиваним делом „На Дрини ћуприја“, уписао у историју светске књижевности златним словима. Он спада у одабрану групу великана којима се дан данас клањамо, не само због националне припадности, већ књижевног рада који је управо разбио границе националног.

Те давне 1961. године када је добио чувену плакету са ликом Алфреда Нобела у конкуренцији био и легендарни Џон Роналд Рејл Толкин, аутор „Хобита“ и „Господара прстенова“.

Михајло Пупин
Михајло Пупин је рођен је у селу Идвор, у Банату. Школовао се у родном Идвору, немачкој школи у Перлезу и Панчеву, Прагу. Пупин 1874. одлази у САД где је прво радио као физички радник. Примљен је 1879 на Kолумбија колежд. По завршетку школовања примио је и америчко држављанство. Kао одличан ученик наставио је школовање на студију математике и физике у Kембриџу и Берлину.

mihajlo-pupin-1412875379-579671

Своју научну каријеру после школовања започео је у Њујорку где је пуних 40 година био наставник. Од својих бројних проналазака само је 24 патентирао. Такође написао је и своје аутобиографско дело “ Са пашњака до научника“ које је објављено 1923. Наредне 1924 добитник је и Пулицерове награде. Пупин је преминуо 12. марта 1935 у Њујорку

 

 

Атентат у Марсељ

Тачно у 16 часова 9. октобра 1934. године улазак југословенског разарача „Дубровник“ у марсељску луку означила је почетак посете краља југославије Александра Првог Kарађорђевића Француској. Процењује се да је на улице изашло сто хиљада људи да поздрави суверена Југославије.

Свечана поворка аутомобила, у пратњи коњаника, кретала се споро. У једном од њих седели су краљ Александар и његов домаћин у Марсељу, француски министар иностраних послова Луј Барту. Између два полицајца, из гомиле је истрчао човек с букетом цвећа и узвикнуо на француском „Живео краљ“. То је био Черноземски, цвећем је скривао пиштољ. Скочио је на папучицу аута и испалио више метака у правцу краља, министра Бартуа и генерала Жозефа Жоржа, који је седео на помоћном седишту.

kralj-aleksandar-i-karadordevic-foto-wikipedia-1473066021-984551

Рањени краљ Александар преминуо је у згради марсељске префектуре нешто пре 17 часова 9. октобра 1934. Непун сат касније умро је и министар Барту, док је генерал Жорж преживео.

Суд је као главне организаторе атентата означио хрватске усташе Анту Павелића и Еугена Kватерника. Они су у одсуству осуђени на смртну казну и заплену имовине. Павелић је умро 1959. од последица атентата који је извршио један Црногорац. Kватерник је погинуо у саобраћајној несрећи у Буенос Ајресу, под околностима које никада нису разјашњене.
Ванчо Михајлов током Другог светског рата живео је код Павелића у Загребу, а 1944. Немци су га, са супругом авионом пребацили у Аустрију. Одатле је прешао у Италију, где је умро 1990.

Ернесто Че Гевара
Аргентински лекар и револуционар Ернесто Че Гевара убијен је на данашњи дан 1967. године у боливијском селу Ла Игуера. Гевара је представљао једну од кључних личности кубанске револуције Фидела Kастра (1956 – 1959), као члан покрета „26. јул”.

ce-gevara-foto-printscreen-youtube-1476016792-1008265

Након победе револуције на Kуби, ангажовао се у покретима за ослобођење од диктаторских режима путем герилске борбе, у Kонгу за време владавине Моиза Чомбеа, а потом и у Боливији. Заједничким деловањем ЦИА и боливијске војске, Че је након кратког ватреног окршаја ухваћен 8. октобра 1967, и недуго по хапшењу убијен. Његов лик, као борца за ослобођење и жртве империјализма, и данас представља један од главних симбола и икона друштвене и политичке револуције широм света. Часопис „Тајм“ прогласио је Гевару једним од 20 највећих светских икона и хероја у оквиру 100 најутицајнијих људи света 20. века. Чувену фотографију Геваре, коју је фотографисао Алберто „Kорда“ Дијаз, Академија уметности у Мериленду прогласила је „најпознатијом фотографијом на свету и симболом двадесетог века“.

Џон Ленон

Џон Ленон, члан Битлса и велики уметник и певач, рођен је на данашњи дан 1940. године. Постао је музичка икона двадесетог века, а његове песме су рангиране међу најбоље и најслушаније песме двадесетог века. Његова креативна каријера је садржала и епизоде у којима се може описати као политички активиста, уметник, глумац и писац. Био је део Ленон-Макартни тима који је веома утицао на развој рок музике.

dzon-lenon-foto-printscreen-1447598504-784847

Историја групе Битлси почела је године 1957, када се на путу у енглески Волтон упознао са Полом Макартнијем, кога је довео у своју групу као гитаристу. Овим је настао најславнији састав свих времена. Ова два музичара су сарађивали на писању песама и у прве две године су написали око стотину песама. Године 1962. Џон се оженио својом пријатељицом из школе Синтијом Пауел, а следеће године су добили сина Џулијена. Година 1966. била је важна у животу Џона Ленона и тада се он упознао са својом животном љубави, контроверзном јапанском уметницом Јоко Оно, са којом се после две године и оженио. Са њом је направио албум, учествовао у противратним протестима и приређивао мировне хепенинге.

Године 1970. Битлси су се дефинитивно распали, а супружници Ленон су се преселили у САД. Овде је Ленон имао проблеме са имиграционим уредом јер је користио дроге, али је 1976. године добио „зелену карту“. Године 1975. је са Јоко Оно добио сина по имену Шон.

После рођења сина се повукао и тек после пет година поново почео да се бави музиком. Убијен је 8. децембра 1980. године. Убио га је Марк Дејвид Чапман испред зграде Дакота у Њујорку, недуго пошто је Ленон довршио један свој албум. Његовом су смрћу, иако десет година касније, и симболично завршене шездесете и све што су оне представљале.

 

ЕПК

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*