„Дојче веле“: Британија – мазохистички флерт са катастрофом

0

Двоје премијера, Дејвид Камерон и Тереза Меј, успели су да увуку Краљевство на ничију земљу Брегзита кроз који ће се ићи без стабилне владе, пише немачка штампа о исходу избора у Великој Британији.

Британска премијерка Тереза Меј нема намеру да се повуче након што су њени торијевци изгубили апсолутну већину на превременим изборима у четвртак.

Такав исход тумачи се као жестока пацка бирача премијерки, пре свега њеној намери да у преговоре о Брегзиту крене тврдо уз најаву да је од лошег договора са ЕУ боље да нема никаквог договора, наводи „Дојче веле“.

Мејова је, сматра се, лоше прошла и због (не)социјалне политике и пропуста у борби против тероризма. Ипак, већ у петак је краљицу обавестила да може да скрпи парламентарну већину која би подржала њену мањинску владу. Уз 318 конзервативних посланика, руку би за Терезу Меј требало да дигне и 10 северноирских посланика из Демократске партије униониста (ДУП), па би тако већина бројала свега два гласа више од неопходног броја.

Сада ће подршка новој влади зависити од „ултраконзервативне партије ДУП из Северне Ирске“, пише лист „Дер ноје таг“ .

„Старији се још сећају оснивача ДУП-а свештеника Ијана Пејслија, јастреба за протестантску ствар. Свакако није политичка стабилност када већину подарује странка која је десно од торијеваца“, наводи лист.

„Пре само годину дана је Велика Британија била високо цењена чланица ЕУ са торијевском владом која је у парламенту располагала апсолутном већином. Ипак, двоје премијера, Дејвид Камерон и Тереза Меј, успели су да увуку Краљевство на ничију земљу Брегзита кроз који ће се ићи без стабилне владе“, пише минхенски „Зидојче цајтунг“.

„Ово двоје торијеваца је смесом ароганције, неспособности и опортунизма успело да непотребно уведе у кризу земљу која је знала да изнедри лидере од карактера попут Винстона Черчила и Маргарет Тачер. Успут, успели су да ослабе целу Европу. Такав фијаско без сумње заслужује да се назове историјским“, сматра минхенски лист.

Конзервативни лист „Велт“ у директном тону пише да „изгледа да британски бирачи имају истанчани њух да препознају оне који би да их заврну, неку врсту уграђеног детектора који се поуздано оглашава увек када политичке елите поново падну у искушење да тактичким маневрима раде на одржању сопствене моћи“.

Мисли се на потез Камерона који је обећао референдум о Брегзиту па га изгубио, те премијерке Меј која је појурила у ванредне изборе тражећи „јак мандат“ који није добила.
„С друге стране делује да ти исти бирачи готово мазохистички желе да флертују са катастрофом, да јој приђу што је ближе могуће“, додаје „Велт“.

Има из добрих вести из Лондон, пише диселдорфски „Рајнише пост“.

„Британци су се изјаснили против тврдог Брегзита. Како би држаља невољене мигранте подаље, Тереза Меј је била спремна да се чак одрекне тржишта ЕУ што би наштетило привреди на обе стране Ламанша. Сада расту шансе за компромис у питањима слободног протока радне снаге и робе“, наводи лист и додаје да су истовремено Британци јасно ставили до знања да не желе политичке екстреме.

„Тиме је Велика Британија након Француске друга земља коју нису завели ни национализам ни социјализам већ је бирала политички центар. Сада је на Европској унији да не крене у тријумфалне урлике већ да извуче најбоље из ове лоше ситуације“, наводи овај лист.

„Франкфуртер алгемајне цајтунг“ износи став да Брегзит заправо и није био главна тема ових избора.

Лист наводи да су „многима далеко важнији сопствени услови живота и да се у градовима разговара о високим киријама, на селима о мањку пословне перспективе“.

„Све се више шири непријатан осећај да у овој земљи будућности има само још за оне који раде у бљештавим банкарским торњевима лондонског Ситија. Многи бирачи лабуриста ни изблиза не деле став партијског шефа Џеремија Корбина да обухватна национализација може да реши ове проблеме. Али су му ипак дали глас – јер је макар препознао проблеме“, закључује ФАЗ.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*