„Дојче веле“ о Јанковићу: Напуштена нада опозиције

0

За осам месеци је Саша Јанковић од велике наде опозиције постао човек којег најближи сарадници напуштају уз тешке оптужбе за превртливост, самовољу, увођење породице и пријатеља у врх, пише „Дојче веле“

За осам месеци је Саша Јанковић од велике наде опозиције постао човек којег најближи сарадници напуштају уз тешке оптужбе за превртливост, самовољу, увођење породице и пријатеља у врх Покрета, те за мањак политике и вишак таштине, пише „Дојче веле“ (DW) и наводи да Јанковић на све то одговара да је „јасно одакле то долази“ и да се све то ради да би се осујетили напори за окочање власти Александра Вучића.

„Нисам у стању више да уверавам грађане да гласају за Сашу Јанковића, јер ни сам после свега што сам видео и сагледао не бих поново гласао за њега“, цитира немачки радио Срђана Шкора, сада већ бившег члана Председништва ПСГ.

Критици се, наводи „DW“, придружио и академик Душан Теодоровић који се од Јанковића дистанцирао пре неколико месеци.

Он је, подсећа радио, написао да Јанковић „не поседује радне и креативне способности и моралне врлине да председава покретом који покушава да истински промени лице Србије“.

Оптужбе из самог покрета на рачун супружника Јанковић су тешке – да су приватизовали покрет или странку и да не трпе другачија мишљења, пише „DW“ уз опаску да пет међусобно независних извора, који су још у врху ПСГ или су га недавно напустили, у највећој мери потврђује све што је написао Срђан Шкоро.

„Превртљивост, самовоља, увођење породице и пријатеља у врх Покрета, мањак политике, а вишак таштине“, оптужбе које су се најчешће могле чути на рачун Јанковића, преноси „DW“ уз напомену да су сви саговорници замолили за анонимност.

„Једини је циљ произвести Сашу у лидера, нема апсолутно никаквог другог садржаја“, преноси „DW“ наводе једне особе за коју каже да је до недавно била блиска лидеру ПСГ, док друга пак каже: „Заиста је тешко поверовати. И сви су насели. А нико од нас није баш од јуче“.

Осим оних који су се, како се наводи, уз помпезна обраћања јавности дистанцирали од Јанковића, њихове ставове су на Твитеру подржале књижевница Биљана Лукић, народна посланица Мариника Тепић, а индиректно и глумица Бојана Маљевић, а све три су биле међу најгласнијим подржаваоцима Јанковића током председничке кампање.

Од Јанковића су се, констатује „DW“, дистанцирали и други носиоци кампање попут Локалног фронта из Краљева, грађанских активиста Аиде Ћоровић, Драгана Поповића и Маје Стојановић, људи из света уметности и медија попут Бранислава Трифуновића, Николе Која, Кристине Ковач, Огија Радивојевића, Душана Петричића, Игора Бракуса…

Судија Зоран Ивошевић и генерал Срето Малиновић су се, подсећа се, одлучили за Демократску странку.

Одговарајући на оптужбе, Јанковић за „DW“, поред осталог, каже да се „може разумети сумња која је убачена у умове многих људи“, те додаје да нема сумње „одакле све то потиче“, али не тврди да су сви ти људи свесни тога.

„Огромна је количина енергије, времена и ресурса које је Александар Вучић уложио да у највећу претњу по своју власт унесе овакву врсту негативности, подметања, трачева, најружнијих ствари“, каже Јанковић.

 

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*