Дојче веле о мигрантима: Изуједани и претучени враћени у Србију!

0

Избеглице се често из Мађарске враћају у Србију претучени и изуједани, док Будимпешта негира оптужбе избеглица и бораца за људска права да брутално злоставља мигранте.

Избеглице које бивају враћене у Србију често имају повреде од удараца, тешке иритације очију од бибер-спреја и ране од уједа паса, док нека злостављања не остављају трагове, а током зиме су многе избеглице рекле да су их мађарски полицајци терали да сатима стоје у леденој води, наводи немачка медијска кућа.

Организације за људска права су сакупиле и објавиле бројне изјаве жртава насиља, а активисти сматрају да физичко насиље има за циљ да одврати избеглице од покушаја да се провуку кроз ограду.

Међутим, многи тражиоци азила долазе са ратних подручја и из друштава у којима је бруталност део свакодневице па трпе злостављања у Мађарској и без обзира на њих стално изнова покушавају да пређу границу – неки и по 10 или 20 пута.

За то време, мађарско Министарство унутрашњих послова категорички одбацује оптужбе за злостављања, тврдећи да је „круг помагача Лекара без граница повезан са Џорџом Сорошем“, наводи ДW уз напомену да је амерички милијардер за мађарског премијера Виктора Орбана нека врста државног непријатеља јер се залаже за демократију и људска права.

И поред тога, неки случајеви злостављања су постали познати и у Мађарској, како је од Државног тужилаштва сазнао интернет-портал „24.ху“.
Тако су истражитељи у Сегедину 2015. пријавили 44 случаја злостављања избеглица у којима су осумњичени полицајци, а истраге су обустављене због недостатка доказа у чак 31 случају, али су барем у два случаја подигнуте оптужнице.

Шеснаестогодишњи избеглица Фајсал из Авганистана, који тавори у Србији као такозвани малолетник без пратње у збегу на путу ка Западној Европи, пре неколико дана је морао да се врати са српско-мађарске границе.

„Пресекли смо ограду и ушли у Мађарску“, каже Фајсал који је – као и још 800 избеглица – нашао уточиште у складиштима иза београдске железницке станице, преноди ДW.

Фајсал показује рану на ручном зглобу и каже да је то траг уједа пса. „Нажалост, мађарски полицајци су нас нашли… Викали су и хушкали псе на нас. Хтели су по сваку цену да сазнају име кријумчара који нас је довео до ограде на граници, али нисмо знали како се он зове“, прича он.

Један други младић има завој на десној руци, а на телефону показује фотографију ране док је још била свежа, тврдећи такође да га је ујео пас којег су Мађари у униформама напујдали на њега.

О ранама ове двојице момака старају се медицинари-добровољци, у малој амбуланти коју је у близини складишта отворила организација Лекари без граница.

Од јула прошле године Мађарска враћа у Србију илегалне имигранте ухвацене унутар појаса од осам километара од границе на мађарској територији, а прошлог уторка је парламент у Будимпешти одобрио нови закон о азилу којим је тај појас практично укинут, односно проширен на читаву територију државе.

Малобројни тражиоци азила које Мађарска пушта на своју територију преко две такозване транзитне зоне формиране на самој граници убудуће ће на решавање својих захтева моћи да чекају само још у тим зонама, а ако пожеле да их напусте, онда ће то смети само – у правцу Србије, закључује „Дојче веле“.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*