Dojče vele tvrdi: Nemačka neće dati helikoptere Srbiji!

0

Nemačka neće pokloniti Srbiji četiri vojna helikoptera „erbas H145M“ kako su nedavno objavili pojedini mediji u Srbiji, piše „Dojče vele“.

U vazduhoplovnim jedinicama Bundesvera, jedinim u Nemačkoj koje imaju ove helikoptere, za Dojče vele je nezvanično rečeno da o donaciji ne znaju ništa.

Dojče vele prenosi i „zvaničnu izjavu“ portparolke nemačkog Ministarstva odbrane u Berlinu da „nije planirana donacija helikoptera H145M iz flote Bundesvera Srbiji“.

Mogućnost da Nemačka „pokloni“ helikoptere Srbiji prvi je u novembru 2016, izneo ministar odbrane Zoran Đorđević, ali nije precizirao o kakvim se letelicama radi.

Portal britanskog vojnog magazina IHS Janes u sredu je objavio da je Srbija dogovorila nabavku devet Erbasovih helikoptera H145M – šest za vojsku, tri za policiju.

„Nepotvrđeni izveštaji nagoveštavaju da će Nemačka donirati Srbiji dodatna četiri korišćena helikoptera H145M kako bi omogućila srpskim vazduhoplovnim snagama da raspolažu flotom od deset ovih letelica“, navodi se u tom tekstu koji su potom preneli mediji u Srbiji.

H145M je višenamenski helikopter sa digitalnim kokpitom, potpuno opremljen za noćno letenje. Može se koristiti za transport trupa, izviđanje ili kao laki borbeni helikopter.

Kako danas piše Dojče vele, i sama nemačka vojska ima tek šest ovakvih helikoptera, a još devet treba da bude isporučeno do juna ove godine. Prvi su stigli u decembru 2015, a sa Erbasom je potpisan sedmogodišnji „kasko“ ugovor o održavanju.

Stoga nema velike logike u tome da Bundesver nekome poklanja nove helikoptere za koje je tek obučio prve pilote.

Bundesver je helikoptere, dodatnu opremu i održavanje platio 194 miliona evra.

Beta

POSTAVI ODGOVOR

*