„Дојче веле“: Велика Албанија више није само плод СРПСKЕ МАШТЕ И СТРАХА

0

Штампа на немачком се осврће на могуће санкције ЕУ Македонији као и на недавне изјаве Еди Раме и Хашима Тачија о уједињењу Албанаца из региона у ‘мини унију’.

Андреас Ернст за Ноје Цурхер цајттунг пише: „Иако је још недавно одбачена као плод српске маште и страха, унију Албаније и Kосова албански премијер Еди Рама више не искључује:

– Уколико се изгуби перспектива уласка у Европску унију, у регији ће доћи до стварања „малих унија“ – изјавио је Рама прошле седмице у једном интервјуу, а преноси „Дојче веле“.

Он лично даје предност Европској унији, у којој би се збили редови Албанаца из матице Албаније, са Kосова, из Македоније и Црне Горе“. Рама је упозорио од „ноћне море“, која би захватила регион када би друге силе наставиле да потискују ЕУ и њен утицај у том региону. При томе је мислио на Русију и Турску, чија је присутност „маркантно“ повећана.

Његово кокетирање са великоалбанским национализмом коментатори доводе у везу са предстојећим изборима. Говор Едија Раме би се могао схватити и као позив за буђење главним градовима земаља чланица Европске уније и позив да не препуштају Балкан самом себи. Чињеница је међутим да је овом изјавом Едија Раме престао да важи један табу. Албански политичари су својим партнерима на Западу годинама наглашавали да Велика Албанија није опција. Сада то више није случај. Дан након изјаве Едија Раме, нешто слично је поновио и председник Kосова Хашим Тачи. Он је рекао, ‘ако ЕУ затвори врата Kосову, сви Албанци ће се ујединити у јединствену националну државу, како би се прикључили европској породици’.

Брисел је са реакцијама био суздржан. У уобичајеном жаргону, једна портпаролка је упозорила земље да поштују добросуседске односе и немешање у унутрашње ствари других земаља, подвлачећи да све земље региона имају перспективу уласка у ЕУ. Мање дипломатски је реаговао Београд и председник Вучић. Да је он говорио о уједињењу свих Срба у једној држави, „обесили би га на јарбол у Бриселу“, рекао је Вучић нагласивши како је неопходна једногласна осуда великоалбанских визија. Додао је и „да се тај пројекат не може остварити а да се не уђе у сукоб са неколико држава у региону“, пише Noje Curher cajttung.

 

 

Дојче веле

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*