Док Србија заборавља своје хероје, Албанци дижу у небеса свог хероја „Капетан Лешија“

0

Да није било рата на овим просторима, Ридван Ћазими остао би само обичан кројач из Бујановца. Ћазими је сам себи наденуо ратни надимак „Капетан Леши“, а Албанци са југа Србије, а и шире 24. мај обележава се дан када је 2001. овај терориста ОВК и ОВПБМ убијен. И то тродневним слављем у његову част – „Дани капетана Лешија“.

У његову част подигнут је и музеј у његовом родом месту Велики Трновац  2012. године које је иначе познато упоришта албанске нарко-мафије. Музеј су изградили локални Албанци уз помоћ албанске дијаспоре, а у њему се налазе личне ствари овог терористе — фотографије, униформа, оружје као и џип у коме је убијен.

Прави први Капетан Леши био је је филмски јунак — партизан, који се борио против албанских сепаратиста на Косову и балистичких банди. Овај, нови Капетан Леши, сушта је супротност.

Ћазими је учествовао у борбама на подручју Хрватске и БиХ ратујући против Срба, а борио се и у редовима Ослободилачке војске Косова, где је био под командом Адема Јашарија, чију је слику држао у свом штабу у Кончуљу.
Уз Шефкета Муслијуа, Мухамеда Џемајлија и Мустафу Шаћирија командовао је ОВПМБ-ом од 1999–2001. године и  учествовао у многим терористичким нападима на српску војску и полицију углавном из заседе. Био је и шеф преговарачке делегације ОВПМБ-а у свим разговорима о предаји оружја, а убијен је снајпером од одметнуте албанске терористичке групе која се није слагала споразумом о разоружању, које је Ћазими потписао.

У сектор Центра ОВПМБ-а био је задужен  за део који је обухватао села Брезницу, Мали и Велики Трновац,  Добросин, Кончуљ и Лучане (зона око регионалног пута Бујановац — Гњилане).

Команда његовог сектора је била у селу Велики Трновац. Командовао је групом од 600 до 700 терориста (112. бригада) која је извршила највише терористичких напада током сукоба на југу Србије.
У Бујановцу тренутно се у оквиру „Дани капетана Лешија“ траје манифестација која слави овог „терористу“, а почиње књижевним часом у бујановачком Дому културе о његовом лику и делу. У његову част одигрaће се и фудбалска утакмице између Трновца и Кике, марш до Гури Гата, места Лешијеве погибије, посета његовом музеју, а биће одржан и фестивала фолклора на бујановачком градском тргу из полагање венаца на гроб Ридвана Ћазимија у Великом Трновцу.

Ћазими је после погибије, код Албанаца стекао култни статус, као ниједан припадник ОВПМБ-а. Иначе, на улазу у Велики Трновац Албанци су му подигли монументални споменик 2002. године, а у његову част се сваке године одржава четвородневна манифестација.

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*