Доктор Денис Муквегеа: Човек који је бесплатно на својој клиници лечио 46.000 жртава силовања

0

Преко 46.000 жртава сексуалног насиља пронашло је свог спасиоца у гинекологу и хирургу Денису Муквегеу, који је 1999. године основао болницу Панзи како би им пружио бесплатну, професионалну и свеобухватну негу

Од када је деведесетих година прошлог века почео грађански рат у Демократској републици Kонго (ДРK), хиљаде жена, девојака и девојчица биле су жртве сексуалног злостављања и силовања од стране побуњеника.

Жртве масовних силовања, међутим, пронашле су свог спасиоца у гинекологу и хирургу Денису Муквегеу, који је 1999. године основао болницу Панзи како би пружио бесплатну, професионалну и свеобухватну помоћ женама које су се нашле на удару сексуалног насиља.

За свој рад, 61-годишњи Муквеге награђен је од стране једног од водећих пан-афричких медија“Africa news“  признањем „Личност 2016. године“, након што је са 45% гласова читалаца убедљиво оставио другопласираног нигеријског милијардера Аликоа Данготеа, који је освојио 23 одсто гласова.

a_14840710302

 

 

Доктор Муквеге је претходно већ добио читав низ признања, међу којима је Награда Сахаров, коју додељује Европски парламент у част појединцима или организацијама који су посветили своје животе одбрани људских права и слобода.

Његова болница је до сада пружила помоћ преко 46.000 жена са гинеколошким повредама.

Осим у медицини, Муквеге се истакао и као глас за промене у ДРK. У говору пред Уједињеним нацијама 2012. године, осудио је пасиван одговор владе на насиље према женама. Упркос велике подршке јавности – у ДРK и иностранству – Муквеге је једва избегао покушај атентата исте године, када се његов телохранитељ бацио и примио метак уместо Муквегеа.

profimedia-0211804373_14840708534-1

Након тога, Муквеге је провео неко време у егзилу у Европи, али се вратио како би спречио затварање болнице.

Живот „хирурга за силовања“ како га зову, документован је у књизи и филму „Човек који крпи жене (Тхе ман wхо мендс wомен). Недавно га је магазин Тајм прогласио за једну од 100 најутицајнијих личности света.

 

Africa News

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*