Dokumentarac Bi-Bi-Si otkrio šta je mali Luka Modrić radio za vreme rata

0

Po kršu Krajine su slikali vukove, a onda su nesvesno snimili malog čobanina koji je danas prva zvezda Mundijala

Snimajući vukove u vrletima Velebita, o čemu je i BBC napravio dokumentarni film, Pavle Balenović, nekadašnji svirač benda u legendarnoj hrvatskoj grupi Plava trava zaborava, nije ni sanjao kako će u videosnimcima zabeležiti najboljeg fudbalera Vatrenih kako sa samo pet godina suvereno čuva ovce prkoseći opasnim divljim zverima.

Pavle Balenović, nekadašnji muzičar i filmski kaskader, život je posvetio proučavanju Velebita i njegovog životinjskog sveta, pre svega vukova koji nastanjuju tu planinu u velikom broju.

Lutajući velebitskim prostranstvima, Belenoviću je društvo pravio i vuk kojeg je usvojio dok je još bilo štene od jednog seljaka u Čračacu. Shvativši da vuk neće moći da preživi u Zagrebu, odlučio je da ga pusti u velebitska prostranstva.

Neverovatan snimak malog Luke Modrića autor je postavio na društvenim mrežamam, ali i kapitena Vatrenih kako bez straha na velebitskoj buri i pod opasnošću od strašnih vukova tera ovce u tor u sklopu rodne kuće.

Dirljivu priču o vuku i čoveku BBC je ekranizovao u svom dokumentarcu “Čovek-vuk, dnevnik Pavla Belanovića.“ Zanimljivo je da upravo ovaj film prvo ponuđen Hrvatskoj televiziji, ali oni su to odbili. Pošto ga je kupio BBC, a nakon njih i 44.000 televizijskih kuća širom sveta, HRT je odlučio da promeni odluku.

Tokom svojih lutanja Velebitom, Balenović se u Zatonu Obrovačkom sprijateljio sa Stipom Modrićem, ocem kapitena Vatrenih kojeg je 1990. godine snimio sa samo pet godina kako tera ovce u tor tokom građanskog rata.

Tokom rata porodica je odbegla u Zadar gde je nastavila sa životom. Malo ko je znao za ove podatke o ranom detinjstvu jednog od najboljih fudbalera na svetu. Ovaj snimak je dokaz da je Luka rođen u Krajini, a ne kako to Hrvati pišu u Zadru.

kurir

POSTAVI ODGOVOR

*