Дом лордова изгласао амандман који забрањује излазак из ЕУ без договора са Бриселом

0

ГОРЊИ дом британског парламента, Дом лордова, усвојио је данас амандман на нацрт закона о Брегзиту којим се парламенту даје овлашћење да спречи владу да напусти чланство у Европској унији (ЕУ) ако се претходно не договори с Бриселом.

За тај предлог је гласало 335 посланика а 244 је било против. После горњег дома о том тексту наредних недеља треба да расправља доњи дом британског парламента који би могао да измени или уклони тај амандман који није наклоњен извршним властима.

Влада премијерке Терезе Меј раније је саопштила да ће парламенту оставити да гласа о споразуму о Брегзиту. Али, у случају да не дође до споразума са ЕУ, влада сматра да је једина преостала опција излазак из ЕУ без договора, што је замисао која забрињава британска предузећа.

Усвојени амандман даје посланицима могућност да на тај начин „сугеришу нове преговоре“, можда чак и да задрже земљу у ЕУ, изјавио је лорд Даглас Мартин Хог, један од присталица текста.

Горњи дом парламента је иначе претежно за останак Велике Британије у ЕУ, а данашње гласање илуструје поделе унутар британског друштва и међу политичарима о Брегзиту, оценила је агенција Франс прес.

 

 

новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*