Дом српских јунака: У овој кући у Прокупљу живела су три великана

0

У кући Војводе Мишића 6 у центру Прокупља, у два различита века под две различите династије, живела су три велика српска јунака.

У тој кући игром судбине становала су два српска генерала и војвода. Два генерала били су Милојко Лешјанин и Живојин Мишић и војвода Пеко Павловић.

Први је кућу купио емигрант Пеко Павловић. На основу једне тапије из 1881.године, види се да је цена плацева у Прокупљу износила нешто више од 0,54 динара по метро квадратном. Власник овог плаца, жена Мијаила Антоновића, продала је део плаца Пеки Павловићу од 4,5 метара квадратна. Ова продаја је потврђена и код суда 15. маја 1885. године. Ту је живео са породицом једно кратко време.

После 5 година од Павловићевог исељења, кућу је купио пензионисани генерал Милојко Лешјанин. Кућа је продана по тапији из 04.марта 1889. године, госпођи Емилији, супрузи генерала Милојка Лешјанина, на јавној лицитацији за 2.461 динар. Умро је након седам година од куповине куће.

После 30 година кућу је купио Живојин Мишић од наследника генерала Лешјанина. Мишић је у току Балканских ратова унапређен због великих заслуга у руковођењу у чин генерала, али је 1914.године пензионисан од истих снага које су га први пут пензионисале. Са малом пензијом од 300 динара није могао пристојно да живи са породицом у великом граду, па је купио кућу у Прокупљу, 28. априла 1914.године од наследника генерала Милојка Лешјанина за 7. 000 динара.

То је био трећи и његов последњи боравак у Прокупљу, јер је убрзо био активиран у војној служби због избијања Првог светског рата.

Кућа је и даље остала да траје, а садашњи њени власници су породица Стајковић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*