Дорис Пак: Путин уцењује ЕУ преко Србије!

1

“Љубав” Москве и Београда често смета представницима Европске уније, али како наглашава Дорис Пак, доскорашња посланица Демохришћанске партије Немачке у ЕП, добри односи Србије и Русије неће представљати препреку у преговорима наше земље о приступању ЕУ.

– Видите, сви ми треба да имамо добре односе са Русијом и ту нема ништа спорно, тако да пријатељство Србије и Русије не може да утиче на ваш пут ка ЕУ, којој сте све ближи – објашњава Дорис Пак на почетку разговора за “Ало!” .

– Значи, Москва неће бити камен спотицања када је реч о европском путу Србије?

– ЕУ нема проблем са Србијом, али пре свега, мислим да је Русија та која не би волела да види Србију тамо где јој је место, а то је Европска унија. И Москва је та која прави проблеме ЕУ преко Србије, односно уцењује нас преко вас. Србија и Русија су добри пријатељи и ту не мора ништа да се промени што се тиче Брисела, али били смо и раније свесни притисака која Москва прави када јој нешто не одговора.

– На какве притиске мислите?

– Kада је Црна Гора одлучила да жели да приступи НАТО, видели смо да је Русија одлучила да “се умеша у целу причу” и какав је притисак вршила на ту земљу.

– Ситуација на Балкану је у последњих неколико недеља изузетно напета због најављеног референдума у Републици Српској? Kако ви гледате на став Србије у вези с тим питањем?

– Мислим да Србија као потписница Дејтонског споразума има интерес да сачува БиХ као државу. То што Додик ради са референдумом није у контексту Дејтона и мора да прихвати чињеницу да је РС део државе, а не држава у држави. Премијер Вучић би требало да му помогне у томе, али пре свих председник Николић, јер он је наследник председника Милошевића, који је и потписао тај споразум.

Хрватска ће престати да блокира Србију

– Хрватска и Србија треба да раде да им међусобни односи буду што бољи и да нађу решење за све проблеме које имају. Kолико ја знам, Хрвати су у Сабору донели одлуку да неће другим земљама правити проблеме као што су то њима радили Словенци када је Загреб отварао преговарачка поглавља са ЕУ. Уверена сам да ће се, сада када су завршени избори уз Хрватској, односи Београд и Загреба поправити и да Хрватска неће више блокирати Србију – каже Дорис Пак.

Ало

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*