Др Надежда Басара: Kанабис и метадон нису лекови за рак

0

Kанабис и метадон не могу да лече рак, имају низ нежељених дејстава, и недостају докази да заиста помажу код малигних обољења, изјавила је проф. др Надежда Басара на предавању одржаном у САНУ у оквиру циклуса конференција „Проблеми јавног здравља у Србији“, преноси Б92.

Поводом распрострањеног мишљења да канабис и метадон могу да буду делотворни лекови у терапији карцинома, Басара је за тај лист рекла да је канабис у Немачкој од 2017. године регистрован као резервни лек за лечење муке после цитостатске терапије.

„Ако и поред примања четири лека, која би требало да отклоне мучнину након цитостатика, пацијент има тегобе, а то је свега 12 одсто њих, онда је оправдано користити канабис. Он мора да се изда на рецепт, не може се узимати својевољно и има оправданост само у овом случају, као и код спазми, односно мултипле склерозе“, рекла је Басара, која је један од наших највећих стручњака у области матичних ћелија и лечења малигних обољења.

Према њеним речима, канабис и канабиоиди су доступни у медицини у облику цигарета, могу се користити и инхалирањем или орално, али само за узак круг индикција.

„Обављен је велики број студија које то потврђују. Само у тој групи пацијената се канабис препоручује као додатни лек, у спречавању муке и повраћања. То је тако због многих нежељених ефеката, које канабис и канабиоиди имају. Могу се јавити психичке промене као што су вртоглавица, умор, губитак оријентације, памћења и концентрације, промена расположења и ретко памтљив страх“, упозорила је она.

Kао најчешће физичке промене навела је сувоћу уста, осцилацију у притиску, црвенило.

„Заблуда је велика ако се тврди да канабис може да се користи за лечење карцинома, јер то није тачно“, нагласила је Басара.

Тврди и да је већи проценат смртности код пацијената који су користили метадон, него код оних који су примали морфијум.

„Метадон би можда могао да побољша, али и да погорша антитуморску терапију, али би могао да буде и потпуно неефикасан. Он има нежељене ефекте, од најблажих, до животних опасних, и у овом тренутку га не препоручујем као допунску терапију, као лек код лечења карцинома“, навела је Басара.

Сматра да метадон нема никакве шансе да буде регистрован као лек за кацрином и подсећа да само 6,7 одсто лекова, који заиста покажу антитуморски ефекат ин витро, буде регистровано.

Басара наводи да се лечење матичним ћелијама показало као један од најуспешнијих облика терапије за најтеже болести, односно да је чак 90 одсто оних који су излечени од малигних и хематоонколошких болести.

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*