Др Немања Зарић: Влада наставља са антипородичном политиком!

0

Најава да ће се од 1. јануара идуће године укинути повраћај ПДВ-а на храну и опрему за бебе још један је у низу антипородичне политике Владе Александра Вучића.

Како се наводи, повраћај ПДВ-а ће бити укинут, али ће бити повећан износ родитељског додатка, а све то по налогу ММФ-а. На тај начин тренутна власт поново показује да им је терор ММФ-а важнији од унапређења породичне политике.

Повраћај ПДВ-а на храну и опрему за бебе за циљ има да смањи цену родитељства и у том смислу представља меру индиректне финансијске помоћи породицама. Према наводима објављеним у дневном листу Блиц, укидање повраћаја ПДВ-а је део реформе пореске политике коју од нас захтева ММФ, и „циљ је, између осталог, усмерити енергију на базичне активности, док оне остале, које не резултирају одговарајућим приходима, треба смањити. Пореска управа процењује да њихови запослени око 50 одсто радног времена проводе управо радећи небазичне активности, међу којима посебно оптерећење представља обрачун поврата беби ПДВ-а“.

Дакле, проблем није у самом повраћају ПДВ-а, него у трошењу времена потребног да се он обрачуна. Решење стога није у укидању повраћаја ПДВ-а, већ у реорганизацији рада пореске службе и поједностављивању читавог процеса. Српски покрет Двери сматра да први корак у том смеру треба да буде измена Одлуке о повраћају ПДВ-а на беби опрему тако да се избришу цензуси који се односе на укупна годишња примања породице (1.012.766 дин), односно на вредност некретнине (24.686.000 дин).

Сматрамо да повраћај ПДВ-а на храну и опрему за бебе не треба да буде мера социјалне политике, већ да треба да постане мера популационе политике. Друго, по садашњим прописима врши се дискриминација породица на основу висине примања и вредности имовине у поседовању, што сматрамо недопустивим. Када на то додамо чињеницу да стицање права на родитељски додатак такође постоји цензус у висини износа пореске основице на непокретност, јасно је да ће укидање ове про-породичне мере уназадити положај породица у Србији.

Крајње је време да властодршци схвате да је проблем број 1 са који се Србија суочава демографска катастрофа и да се подсете да према Уставу и закону имају обавезу да заштите породице. Без заштите породице, без про-породичних мера директне и индиректне финансијске подршке породицама као мерама породичне и популационе политике не може се решити проблем депопулације.

Када се Двери буду питале, из буџета ће се најпре издвајати средства за подршку породицама, а потом за све остало.

др Немања Зарић
Члан Председништва Српског покрета Двери

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*