Dr Nemanja Zarić: Vlada nastavlja sa antiporodičnom politikom!

0

Najava da će se od 1. januara iduće godine ukinuti povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe još jedan je u nizu antiporodične politike Vlade Aleksandra Vučića.

Kako se navodi, povraćaj PDV-a će biti ukinut, ali će biti povećan iznos roditeljskog dodatka, a sve to po nalogu MMF-a. Na taj način trenutna vlast ponovo pokazuje da im je teror MMF-a važniji od unapređenja porodične politike.

Povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe za cilj ima da smanji cenu roditeljstva i u tom smislu predstavlja meru indirektne finansijske pomoći porodicama. Prema navodima objavljenim u dnevnom listu Blic, ukidanje povraćaja PDV-a je deo reforme poreske politike koju od nas zahteva MMF, i „cilj je, između ostalog, usmeriti energiju na bazične aktivnosti, dok one ostale, koje ne rezultiraju odgovarajućim prihodima, treba smanjiti. Poreska uprava procenjuje da njihovi zaposleni oko 50 odsto radnog vremena provode upravo radeći nebazične aktivnosti, među kojima posebno opterećenje predstavlja obračun povrata bebi PDV-a“.

Dakle, problem nije u samom povraćaju PDV-a, nego u trošenju vremena potrebnog da se on obračuna. Rešenje stoga nije u ukidanju povraćaja PDV-a, već u reorganizaciji rada poreske službe i pojednostavljivanju čitavog procesa. Srpski pokret Dveri smatra da prvi korak u tom smeru treba da bude izmena Odluke o povraćaju PDV-a na bebi opremu tako da se izbrišu cenzusi koji se odnose na ukupna godišnja primanja porodice (1.012.766 din), odnosno na vrednost nekretnine (24.686.000 din).

Smatramo da povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe ne treba da bude mera socijalne politike, već da treba da postane mera populacione politike. Drugo, po sadašnjim propisima vrši se diskriminacija porodica na osnovu visine primanja i vrednosti imovine u posedovanju, što smatramo nedopustivim. Kada na to dodamo činjenicu da sticanje prava na roditeljski dodatak takođe postoji cenzus u visini iznosa poreske osnovice na nepokretnost, jasno je da će ukidanje ove pro-porodične mere unazaditi položaj porodica u Srbiji.

Krajnje je vreme da vlastodršci shvate da je problem broj 1 sa koji se Srbija suočava demografska katastrofa i da se podsete da prema Ustavu i zakonu imaju obavezu da zaštite porodice. Bez zaštite porodice, bez pro-porodičnih mera direktne i indirektne finansijske podrške porodicama kao merama porodične i populacione politike ne može se rešiti problem depopulacije.

Kada se Dveri budu pitale, iz budžeta će se najpre izdvajati sredstva za podršku porodicama, a potom za sve ostalo.

dr Nemanja Zarić
Član Predsedništva Srpskog pokreta Dveri

POSTAVI ODGOVOR

*