Драган Ђукановић: „Балкан се постепено смирује“ (ВИДЕО)

Мислим да ће се од Београда и у наредном периоду очекивати да ради на консолидацији односа са суседима, каже за РТС Драган Ђукановић са Факултета политичких наука. Сматра да су претње Рамуша Харадинаја за унутрашњу употребу, али да ће оставити дубоки траг по регионалне односе.

0

Висока представница ЕУ Федерика Могерини позвала је премијере западнобалканске шесторке на неформалну вечеру у Брисел, 24. маја, на разговор о ситуацији у региону у светлу најновијих дешавања и даљим плановима. Како је саопштено у Бриселу, вечера представља наставак мартовске посете Могеринијеве региону.

„Очигледно је да је ЕУ увидела да је Западни Балкан и даље суочен са бројним проблемима –видели смо како се у Македонији развијају ствари, на Косову пад владе, у БиХ још траје тињајућа нестабилност“, рекао је Драган Ђукановић са Факултета политичких наука.

Истиче да Брисел мора да да неку нову наду, нови подстрек државама како би остале на европском путу и како би се додатно стабилизовале прилике у региону.

„Нажалост, чини се да се иде корак напред, два назад. Међутим, сведоци смо постепеног смиривања стања бар у Македонији, што је било кључно за регионалну стабилност, након што је Иванов дао мандат Заеву. Чињеница је да се ствари мењају, Црна Гора је пред уласком у НАТО без значајнијих унутрашњих проблема. Ипак се Балкан постепено смирује“, оценио је Ђукановић.

Очекује да ће се од Београда у наредном периоду очекивати проактивна западнобалканска политика.

„Мислим да је Београд последњих година инсистирао на наставку дијалога са Приштином, консолидовања односа са свим суседима. Мислим да ће се од Београда и у наредном периоду очекивати таква улога. Наравно, као и у сваком процесу има осцилација, али чини ми се да је та регионална компонента нешто што ће и у наредном периоду бити веома битно“, указао је Ђукановић.

Сматра да су претње Рамуша Харадинаја за унутрашњу употребу, али да ће оставити дубоки траг по регионалне односе.

„У овом тренутку ниједна идеја о мегадржави Албанаца нема подршку САД, ЕУ и других међународних актера. Доминантно је усредсређено на косовску јавност. Пре тога, имали смо и Рамину изјаву која је била упозорење ЕУ да, ако нема активнијег приступа и решавања проблема, такви лоши сценарији могу доћи на дневни ред“, закључио је Ђукановић.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*