Dragan Gvozdić: Za dlaku smo izbegli III svetski rat ili…

0

Načitasmo se svega i svačega u proteklih par meseci, od afere Skripalj, pa do najnovijeg „uspešnog bombardovanja Sirije“, a tek onda je krenula lavina „pro et kontra“ analiza, proračuna i „teorija zavere“.

 

Naravno, u našem okruženju se sve svelo na rusofobiju i rusofiliju, pa su jedni iskoristili bombardovanje i rusku reakciju, da napljuju rusku neodlučnost i kukavičluk, a drugi da prikažu efikasnost ruskih (ili čak sovjetskih) PVO sistema i rusku taktičnost i mudrost.

 

Uz sve to, brojni eksperti i „eksperti“ od SAD, preko zapadnoevropskih zemalja, pa onda oni iz naše zemlje i na kraju i iz Rusije, iznosili su svaki svoje teorije o tome, pri čemu se mnoge od tih teorija dijametralno suprotne jedna drugoj.

 

Međutim, kako u tom moru informacija, pronaći one analize i tekstove koji bi nas ipak usmerili ka istini ili makar najbliže istini.

 

Prvo, za tako nešto, treba biti nepristrasan i objektivan.

Drugo, treba pročitati šta o datim temama govore u svim umešanim zemljama oni koji su na vlasti i njima naklonjeni mejnstrim mediji, kao i šta govore brojni analitiari koji nisu baš po volji vladajućih struktura u tim zemljama, kao i političari iz opozicije.

 

Zatim, među svim tim „govornicima“ treba odvojiti žito od kukolja i sagledati njihovo delovanje u bližoj i daljoj prošlosti i razdvojiti dobro plaćene galamdžije i glasnogovornike od ozbiljnih i kredibilnih ljudi.

 

I na kraju, treba sagledati činjenice, verodostojnost snimaka i izveštaja, okolnosti u kojima su neke izjave ili radnje date i učinjene, pozadinu svega toga… i proanalizirati nezaobilazni faktor – korisnost (politička, materijalna, moralna…) učinjenog.

 

Kada sve to smućkate, obradite, izanalizirate, doći ćete i do odgovora na većinu pitanja.

 

  1. Da li je moglo doći do ozbiljnog sukoba u Siriji tokom ovog bombardovanja?

– Nije, jer je sve to unapred smišljeno, režirano, dogovoreno, kako između SAD i Rusije, tako i između SAD, Francuske i Velike Britanije sa jedne, odnosno Rusije, Sirije i Irana sa druge strane.

Zapadne zemlje pritisnute unutrašnjim problemima (Tramp – i dalje aktuelna „pomoć Rusa“ prilikom njegovog izbora za predsednika i afera sa porno glumicom), Makron (brojni štrajkovi i problemi sa budžetom i imigracijom), Mej i Conson (problemi sa realizacijom Bregzita i novčanim dugovima Velike Britnije prema EU)… po već dobro poznatim scenarijima su medijski satanizovali Rusiju i Siriju (Iran u pozadini), i svoj lobotizovani narod na neki način pripremili na eventualni rat (tamo daleko) i skrenuli im pažnju (barem na kratko) sa aktulenih domaćih problema.

 

  1. Šta je postignuto ovom farskom od „rata“ koji je trajao manje od sat vremena?

– Zapadne zemlje su pokušale da jedinstvo oko uvođenja sankcija Rusiji i proterivanja ruskih diplomata prošire i na jedinstvo oko upotrebe sile (rata), ali očigledo nisu uspeli. Mnoge zemlje su se distancirale od pridruživanja u ratnim dejstvima protiv Sirije iako su protivnice Bašara El Asada (Turska, Izrael, Nemačka, Italija…)…

Tri zemlje koje su učestvovale u napadu su svom narodu demonstrirale još uvek respektibilnu vojnu moć i odlučnost „da kazne zločinca koji koristi hemijsko oružje“.

Isto tako, SAD će nametnuti svojim najbližim saradnicima dalje kupovanje „novih, lepih i pametnih raketa“ koje su postigle svoj puni učinak i pogodile sve „zacrtane ciljeve“, a predsednici i/ili premijeri ovih zemalja će uz pomoć laži i svojih medija, makar u svojim zemljama podići rejtnig svojim strankama i sebi lično kao „odlučne i pravedne lidere koji uprkos izostanku odluke UN, čine sve za mir i demokratiju u svetu“.

U isto vreme, Rusija i Sirija su (zavisno od ugla gledanja) ostvarile nesumnjivu pobedu, makar u onim zemljama kojima javno mnenje ne oblikuje SNN i BBS. Asadov režim je sačuvao sve kapacitete, niko nije poginuo, a nijedan avion ili neko drugo vojno sredstvo nije uništeno.

 

  1. Rezime: Donald Tramp je pre nekog vremena najavio povlačenje iz Sirije, svestan da njihovi puleni i plaćenici na terenu gube rat i da je pitanje dana kada će SAA osloboditi sve pobunjeničke džepove zapadno od Eufrata, a onda verovatno krenuti i na oslobađanje ostalog dela Sirije. Ta njegova ideja je odmah od strane „duboke vlade SAD“ naišla na protivljenje i ponovo su aktiviarni mehanizmi pritiska na Trampa, pa je on morao (u saradnji sa svojim ljudima) da odigra dobru partiju šaha. I uspeo je. „Uništio je laboratoriju i skladišta“ bojnih otrova „koje je koristio Asadov režim“ i tako stavio do znanja i medijima (koji su protiv njega) i svojim oponentima da više nemaju glavni argument za delovanje u Siriji. Naravno da niko neće postaviti pitanje kako je moguće uništiti skladište bojinih otrova a da niko ne nastrada i da se ti bojni otrovi ne prošire svuda okolo… jer ako to pitanje postave, tvorci ideje o „upotrebi hemijskog oružja u Siriji“ će se sami demaskirati. Na taj način im je izbio sve adute iz rukava i zaista će moći da se povuče iz Sirije. Posle toga će Tramp da se sastane sa Putinom, a verovatno i sa liderom Severne Koreje i na taj način smanji tenzije koje SAD prave po celom svetu (što odgovara njegovim protivnicima u SAD) i posveti se unutrašnjim problemima zbog čega su ga oni koji su za njega glasali i izabrali za predsednika. Zapadna Evropa će ili pristati na ucene SAD (oko financiranja NATO pakta) tj. oko većeg izdvajanja iz svojih budžeta za potrebe SAD-a ili će polako da se raspadne. Sirijci će uz pomoć Rusije i Irana (pre svega), a možda i uz pomoć Kine i Turske osloboditi svoju zemlju od terorista svih vrsta i boja i započeti obnovu porušene zemlje.

Rusija će još jednom maestarlno odigranom partijom šaha, steći još više poštovaoca, a i porast potražnje za ruskim PVO sistemima u svetu će porasti, jer ako su „zastareli PVO sistemi još iz doba SSSR-a uspešno rušili američke nove, lepe i pametne rakete, šta li tek rade ruski novi sistemi, koje Rusi nisu ni aktivirali, jer nije bilo potrebe…“

Naravno, niko se neće dosetiti da su Rusi davali podatke sa svojih moćnih radara i satelita posadama tih „zastarelih sovjetskih sistema“ u kojima su verovatno sedeli i njima rukovali ruski veterani i dobrovoljci pod plaštom „ruskih savetnika“ ili „plaćenika čuvene firme Vagner“… kao i da je dobar deo tih raketa oboreno novim sistemima Pancir, a ne tim zastarelim Nevama, Kvadratima, KUB-ovima i sl. U svakom slučaju, za očekivati je da se Kina, Iran, Turska, Irak, a verovatno i Venecuela, Severna Koreja, Indija i mnoge afričke zemlje uskoro nađu na listi za čekanje mnogih od tih modernih PVO sistema koje Rusija prodaje.

 

Dragan Gvozdić, Patriot

POSTAVI ODGOVOR

*