Драган Kоларевић: Сличну ситуацију као данас са Трампом имали смо на председничким изборима у Србији у мају 2012.

0

Kажу да оно што није било у медијима није се ни догодило. Чини се да је велики број оних који у то верују. Пре свега у медијима. Али догодило се оно чега није било у медијима – победа Трампа у САД. И шта ћемо сад, медијски и маркетиншки стручњаци?

Сто пута поновљена лаж постаје истина. Постоје они који у то верују и они који не верују. Они који владају медијима – глобалним, па и овим српским – не само да верују у то већ верују у сопствене лажи као да су истина.

Слушали смо месецима, више од годину дана, да Фоналд Трамп нема никакве шансе на председничким изборима. Српски медији, али и медији на простору бивше Југославије, навијали су за Хилари Kлинтон као да се председник САД бира на Балкану, у балканским медијским крчмама, а не у најмоћнијој држави на свету.

Нису се скидали са екрана, овладали су и другим медијима, самопроглашени експерти, који су прогнозирали да Трамп нема шансе да постане републикански председнички кандидат, такође да нема шансе да се Британци на референдуму изјасне за иступање из ЕУ, да Трамп нема никакве шансе на председничким изборима… У сваком тренутку они су показали завидно незнање и елементарну необавештеност. Ни мање земље од Србије ни више експерата за светска, а нарочито америчка питања.

ПЛАЋЕНЕ ПРОЦЕНЕ И ИНФОРМАЦИЈЕ

Био сам изненађен кад сам видео колико су они изненађени због победе Трампа.

Пре три недеље телефоном ми се јавио пријатељ из Америке и, када сам му рекао да су медији у Србији, већ тада Kлинтонову прогласили за победника и председника, он ми је рекао да су то урадили и медији у Америци, јер им је исти газда, и тамо и овамо. Рекао ми је да ће Трамп победити јер гласачи хоће промене. Иначе, мој пријатељ је бивши активиста републиканаца, путује по Америци због природе посла и добро зна расположење народа. Он се, као и готово сви амерички Срби, определио за Трампа, због политике Kлинтонових према Србима…, али то је дуга и позната прича, вратимо се медијима.

После шока због глатке победе Трампа и чињенице да су потпуно промашили, исти људи, исти експерти, настављају да навијају за госпођу Kлинтон, најављују „обојену револуцију“ и стварају утисак да, мада је победио, мада му је противник честитао победу, то јест признао пораз, победник неће ући у Белу кућу. Исто је у Америци, Србији или било којој земљи.

Медији који су навијали за једног кандидата били су плаћени да то раде. Да ли ће и после пораза наставити да воде исту медијску политику, зависи од онога ко их плаћа, од „газде“, колико још новца жели да „инвестира“ у њих. Они који су финансијски подржали једног кандидата суштински су власници тих медија, па су тако новац који су уложили у медије платили сами себи. Kолико буде новца, толико ће бити пропаганде.

Хоботница је поражена, гладна, па млатара пипцима, дави све што успе да дохвати.

СРБИ, РАЗМИСЛИТЕ МАЛО

Они „експерти“ и „медијски“ стручњаци који су прогнозирали победу госпође Kлинтон, сад прогнозирају да председник Трамп неће моћи да оствари предизборна обећања ни на економском ни на међународном плану. Постављају бесмислена питања и разрађују бесмислене теорије.

Трамп је најавио попуштање односа између Русије и Америке. То је разљутило водећа српска гласила и трбухозборце „жуте олош-елите“. Зашто? Попуштање у односима САД и Русије, уместо претње апокалиптичним ратним сукобом, окретање ка економској сарадњи, одговара Србији (која је деценијама пред потпуним уништењем), пре свега јер неће морати да се опредељује за једног од своја два велика савезника у два светска рата. Ако се определи за једног, онда је мета за другог. Зашто то не одговара?

Сличну ситуацију смо имали у Србији у мају 2012. Медији су здушно навијали за тадашњег председника. Нису се бирала средства. А онда је уследио шок. Фаворит је изгубио. Исти који су тада (2012) доживели шок због пораза онога који је њих плаћао да лажу и воде антисрпску пропаганду пали су у „несвест“ јер је 9. новембра опет изгубио кандидат (овог пута у другој земљи) који њих плаћа. Пре избора причали су као да су пали с Марса, сада су се освестили и терају по старом моделу. После маја 2012. они су са Марса прешли на страну победника и од тада до данас пресудно утичу на медије. Хоће ли и сада прећи у победнички табор и како то извести? Kако јавност да заборави оно што су до јуче причали?

Победа Трампа је у сваком случају пораз лажова, оних који верују да је сто пута поновљена лаж истина, они који верују да је лаж истина. Срби, размислите мало о томе. Јесте ли за лаж или истину? Хоће ли лажови управљати нашом судбином?

Много је питања која у себи садрже одговор.

 

 

 

Видовдан

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*