Драган Милашиновић: БАЛКАНСКЕ СКИЦЕ – Још мало о Вучићевим Бошњацима

0

Срдит Марко језди низ Косово,

рони сузе низ јуначко лице,

а кроз сузе гњевно проговара:

„Ој давори, ти Косово равно!

Што си данас дочекало тужно,

после нашег кнеза честитога,

да Арапи сад по теби суде!

Ја срамоте поднети не могу…

“Марко Краљевић укида свадбарину” – Народна песма

Можда ће понеко од читалаца замерити што се ових дана често бавим Расимом Љајићем, али морам. И он се баш зачепао да решава судбину Космета. Као да нема друга посла. Од свих оних којима се Вучићев предлог о “унутрашњем дијалогу” допао он је, уз Тачија и Јелену Милић, свакако најгласнији и најагилнији. Само у последњих десет дана на ту тему новинарима се обратио три пута. Последњи пут, пре два дана у Гучи, обавестио нас је да ће његова партија СДПС тачно 1. септембра изаћи са платформом о Косову.

„Тада ћемо изаћи са нашим виђењем решења, да ли ће се то неком свидети или не, да ли ће то неко користити или не, то већ није на нама”(1) – био је искрен Љајић. Нема сумње, некадашњи представник Алије Изетбеговића за Србију (секретар СДА са специјалним овлашћењима) након успешног хашког прокураторства над Србијом, види нову шансу за обављање своје сложене мисије у Србији. И већ има план у три корака о коме сам недавно писао.(2) Укратко, први корак је наводно повећање трговинске размене са “Косовом” (као другом државом), други – формирање ЗСО и заштита српских културних баштина (у другој држави) и трећи, разговори о статусу (ради формализовања друге државе).

Само, у Гучи је тај трећи корак прецизирао. Након тога (прва два корака, прим.аутор) би уследио период од пет година да видимо како то функционише, да тестирамо договорено, а онда бисмо имали конференцију о решавању коначног статуса”(3).

Шта би још, после свега што нам је урадио, требало да нам каже да би разумели његове намере, питам се? 

Но, на тему Косова, огласио се и други Вучићев Бошњак, муфтија прерушен у политичара, Муарем Зукорлић. У интервјуу за босански портал “Инс” рекао је:

„Обрадован сам чињеницом да је председник Србије Александар Вучић покренуо то питање, да је имао храбрости да каже: ’Господо Срби, морамо имати снаге да се суочимо са питањем Косова, са свим оним што оно јесте и са свим слојевима горчине, те да видимо шта ћемо са тим питањем“.(4) 

То, међутим, није све. Зукорлић је указао да у Србији „постоје нека промишљања да у дијалог и решавање питање статуса Косова треба укључити и питање РС“(5), и упозорио да је неприхватљиво размишљати на начин да један део територије или утицаја на Косову може или треба да се компензује угрожавањем територијалног интегритета Босне и Херцеговине. “Свако повезивање РС и Косова значи директан атак на територијални интегритет БиХ“(6) поручио нам је Зукорлић. Свима, па и Вучићу.

Дакле, грађанин и политичар Србије, који учествује у Вучићевом “унутрашњем дијалогу”, који је и скупштински посланик, сматра да територијални интегритет Србије може да се угрожава, и да он треба да учествује у томе, али брине за интегритет БиХ. Да ли је то нормално? Да ли је нормално да судбину српског Косова решавају Бошњаци?! 

Нормално је, браћо и сестре, јер ово више није наша, већ Вучићева Србија…

_____________________________________

  1. www.politika.rs/scc/clanak/386706/Ljajic-SDPS-1-septembra-predstavlja-platformu-o-Kosovu
  2. www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/analiza-vesti/balkanske-skice-ljajic-u-dijalogu/
  3. www.politika.rs/scc/clanak/386706/Ljajic-SDPS-1-septembra-predstavlja-platformu-o-Kosovu
  4. www.nspm.rs/hronika/muamer-zukorlic-pozdravljam-hrabrost-aleksandra-vucica-da-otvori-pitanje-kosova.html
  5. Исто
  6. Исто

Фонд Стратешке Културе

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*