Dragan Milašinović: BALKANSKE SKICE – Kina na Balkanu

0

Trodnevna zvanična poseta specijalnog izaslanika predsednika Kine i sekretara Centralne komisije za političke i pravne poslove Komunističke partije Kine (KPK), Menga Đijendžua otpočela je sastankom sa njegovim oficijalnim domaćinom, potpredsednikom Vlade Srbije i Ministrom policije, Nebojšom Stefanovićem.

Značaj ove posete najbolje ilustruje činjenica da gospodin Meng kontroliše sve kineske službe bezbednosti i resore sile, da predvodi impresivnu delegaciju u kojoj se nalaze zamenik ministra javne bezbednosti, zamenik ministra državne bezbdnosti, pomoćnik ministra spoljnih poslova i generalni sekretar saveta bezbednosti Kine, kao i da predsedniku Vučiću, sa kojim će se takođe sastati, nosi specijalnu poruku kineskog predsednika Si Đinpinga.(1)

Na kraju sastanka Stefanović i Meng su se obratili novinarima i istakli značaj jačanja Srbije i Kine u domenu bezbednosti i borbe protiv terorizma.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova produbiće i nastaviće da jača odnose sa Ministarstvom javne bezbednosti NR Kine, što će omogućiti bolju razmenu informacija o svima onima koji bi mogli da ugroze bezbednost naših zemalja, ali i odlučno suprostavljanje potencijalnom terorizmu i ekstremizmu, kao i svima onima koji bi pomislili da naše zemlje mogu da budu laka meta“(2),  rekao je Stefanović, dok je visoki kineski gost istakao:

„Pre svega, želim da prenesem prijateljski pozdrav od predsednika NR Kine Si Đinpinga bratskom i prijateljskom narodu Srbije. Naš današnji susret protekao je u prijateljskoj atmosferi i bio je veoma uspešan. Postigli smo niz konsenzusa za više važnih pitanja … U okviru sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i Srbije, organi za sprovođenje zakona će i dalje jačati međusobnu saradnju, kako bi našim radom i trudom povećali bezbednost svojih građana “.(3)

Iz ovih diplomatskih reči, ali i iz sastava kineske delegacije, prilično se jasno može razabrati da će bezbednosna saradnja Kine i Srbije ubuduće biti puno intenzivnija, ali i da Beograd može postati operativni centar kineskih bezbednosnih službi za delovanje na Balkanu. Ovo se svakako neće previše dopasti Amerikancima, ali bože moj, ni nama se mnogo toga njihovog ne dopada. A ni Kinezima.

U vezi s tim vredi istaći da su Meng i Stefanović položili vence na spomen ploču, podignutu u znak zahvalnosti NR Kini i u znak sećanja na poginule kineske državljane tokom bombardovanja 1999. godine, kao i da se Stefanović zahvalio NR Kini na principijelnom stavu da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost  Kosova i Metohije. „Ovaj stav potvrđen je i danas i Republika Srbija iskreno se zahvaljuje ovoj velikoj zemlji zato što podržava očuvanje naše teritorijalne celovitosti“(4), rekao je Stefanović.

Takođe, teško je ne primetiti da do ove posete dolazi u trenutku velike ofanzive američke diplomatije na Balkan, koja je uglavnom usmerena protiv širenja uticaja Rusije na ovim prostorima.

Zašto Kinezi ne bi iskoristili prostor koji im se otvara? Zašto Si i Putin ne bi odigrali još jednu zajedničku geostratešku simultanku? 

 

_____________________________________

 

  1. www.politika.rs/scc/clanak/388604/Stefanovic-i-Meng-o-jacanju-saradnje-u-oblasti-bezbednosti
  2. www.politika.rs/scc/clanak/388617/Sijev-izaslanik-i-kineski-bezbednjaci-kod-Stefanovica
  3. Isto
  4. Isto

POSTAVI ODGOVOR

*