Драган Милашиновић: БАЛКАНСКЕ СКИЦЕ – МАЈА НА ПУТУ СВИЛЕ

0

Иако је подударност вероватно сасвим случајна има неке симболике у тиме што је, управо у дану када председник Србије започиње посету САД, у Србију стигао Џанг Деђијанг, Председник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине или ти, народски речено, први кинески парламентарац. Високи кинески гост остаће три дна, а протоколарни домаћин биће му Маја Гојковић, што није нарочито репрезентативно, али Вучић очигледно није размишљао о високим парламентарним посетама када је бирао председника парламента. Будући да ће у част господина Деђијанга бити одржана свечана седница сроске Скупштине, на којој ће се он обратити посланицима, остаје нам да се надамо да се Маја на њој неће заплакати и да ће се суздржати од кињења опозиције. А остало, како буде.

Џангу је на Аеродрому „Никола Тесла” приређен свечани дочек уз највише почасти, постројену Гарду Војске Србије, а такође је традиционално послужен погачом и сољу. Приређен је и културно-уметнички програм, уз присуство деце у народној ношњи која су носила заставице две земље и уручила цвеће Џангу и његовој супрузи.

Гојковић и Џанг су потом, заједно с представницима делегација српског парламента и Свекинеског народног конгреса, положили венце и одали почаст страдалима у НАТО бомбардовању кинеске амбасаде у Београду 1999. године. На месту тог злочина на Новом Београду, почаст је одата уз постројену Гарду Војске Србије и химне две државе.(1) Овакав протокол је сам по себи, без сумње, значајна симболична порука две земље.

Радни део посете отпочео је потписивањем Меморандума о разумевању између Скупштине Србије и Свекинеског народног конгреса, што је формално још корак даље у развоју одличних билатералних односа. Том приликом Џанг Деђијанг је изрекао сјајну политичку мисао којом је обухватио практично све што се о односима две земље може рећи:

„Наши билатерални односи су издржали искушења времена и промена ситуације на међународној сцени, добро се развијају и зраче нову виталност из старе традиције”(2)

Достојно Лао Цеа. Претпостављам да нам је ставио до знања како Кина памти да су пето-октобарски пучисти као једну од својих првих активности укинули линију Београд-Пекинг, и уз подсмехе погазили још много тога што је Слободан Милошевић учинио у приближавању Србије и Кине. Данас, за ту исту линију, Маја Гојковић је замолила свог високог госта: „У том смислу, очекујемо успостављање директне авио-линије између Београда и Пекинга или неког другог града у Кини”, рекла је она у свом обраћању након потписивања Меморандума. Па, нека ми онда неко каже како је Ђинђић био визионар.

Маја Гојковић, да је похвалимо, није заборавила да свом госту захвали за подршку Кине суверенитету и територијалном интегритету Србије и поручи му да ће Србија наставити с подршком политици једне Кине, до чега Кинези веома држе.

Ваља истаћи да је непосредно пред посету Деђијанга, 11.јула 2017. у Београду, потписан уговор између Института за европске студије Кинеске академије друштвених наука и Института за међународну политику и привреду Србије чиме је наш Институт постао регионални центар за управљање научним пројектима у формату сарадње „16+1” (Нови пут свиле).(3)

Високи гост из Кине ће поред свечане седнице српског Парламента имати и сусрет с председницом Владе Србије Аном Брнабић а потом ће заједно са њом и својим домаћином, Мајом Гојковић, обићи Железару „Смедерево” и Термоелектрану „Костолац Б”, два највећа инвестициона пројекта у Србији.

Све ово показује колико Кина плански и свеобухватно гради свој нови економско-политички мегапројекат и колики стратешки значај придаје Србији, разбијајући у парампарчад глупост како Србија нема алтернативе. Има их итекако. Јер није тек тако високи кинески гост рекао Маји Гојковић: 

„Да грабимо историјску шансу изградње ’Појаса и пута’ и да интензивирамо пријатељску размену и сарадњу и стварамо још чвршћу судбинску заједницу Србије и Кине”(4) 

Ваљда ће то, сем Маје, имати још ко да чује 

______________________________

  1. www.politika.rs/scc/clanak/385029/Dzang-Dedijang-stigao-u-Srbiju
  2. Исто
  3. www.politika.rs/scc/clanak/384774/Srbija-najaktivnija-clanica-projekta-Novi-put-svile
  4. www.politika.rs/scc/clanak/385029/Dzang-Dedijang-stigao-u-Srbiju
ФСК

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*